НОВИНИ

Турция затвори границата си със Сирия

Повечето медии, а и политици запазват пълно мълчание относно почти 700 км. стена по границата на Турция със Сирия. Съоръжението е от подсилени железобетонни блокове с височина почти 3 м., широчина около 1.8 м. и 28 см. дебелина, на върха има бодлива тел, както и 120 наблюдателни кули, поддържани от въоръжени войници.

Кулите са съоръжени със сухопътни радари, система за нощно виждане и модерни оръжия. Непосредствено отпред има изкоп (ров) и път отзад, който е приспособен за патрулиране и позволява бърза интервенция при необходимост.

Според предишно изявление на министъра на отбраната на Турция, Фикри Ъшък стената ще бъде усилена също с фиброоптични сензори, наблюдателни балони и дронове, за да стане „напълно интегрирана система“.

Според съобщения в арабски медии, миналата седмица турският премиер Бинали Ялдъръм е съобщил, че построяването на стената е позволило на страната му напълно да затвори границата със северозападната сирийска провинция Идлиб, където по думите му „радикали свързани с бивш клон на Ал-Кайда имат контрол“.

Само преди дни, Турция ограничи трафика на нехуманитарни стоки на ГКПП Баб Ал-Хауа (също с Идлиб).

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас