НОВИНИ

Либия е погасила задлъжнялостта си по вноските в бюджета на ООН и си върна правото на глас в Общото събрание на организацията.

„Имам честта да ви съобщя, че Либия направи необходимото плащане за съкращаване на своите задължения по вноските, така че тя да е по-малка от сумата указана в чл. 19 от Устава на ООН“, пише в писм до на Генералният секретар на организацията Антонио Гутиереш до председателя на 71-то Общо събрание Питер Томсън.

Минималната вноска за Либия остава 6.5 млн. щатски долара, а спорде чл. 19 от Устава една страна „се лишава от правото на глас в Общото събрание, ако сумата на нейната задлъжнялост се равнява или превишава сумата на вноските, които е дължала за две пълни предходни години“.

В началото на т. г. в подобна на либийската ситуация се оказаха още 9 страни: Вануату, Венецуела, Джибути, Доминиканската Република, Йемен, Кабо-Верде, Маршалските острови, Папуа-Нова Гвинея и Судан. В рамките на пет месеца, всички те погасиха задълженията си по вноските.

Длъжници, обаче остават Гвшинея-Бисау, Коморските острови, Сан-Томе и Принсипи и Сомалия – по отношение на тях действат по-отслабени условия, които им позволяват да участват в гласуванията до завършването на 75-тата сесия на Общото събрание. Специалните условия са били приети с оглед на много тежкотите икономически условия в страните.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас