НОВИНИ

Саудитска Арабия е отвлякла трима членове на кралското семейство от Европа и САЩ

Очаква се ВВС да представи документалния филм „Отвлечени: Изчезналите принцове на Саудитска Арабия“.

Филмът представя детайли за отвлечените принцове, за които няма никаква информация след изчезването им.

За първи път историята беше предствева от „Гардиън“ през март 2016 г., но очакванията за филма на ВВС са, че в него ще има нови детайли.

На интернет страницата на ВВС, вече се появи (неизвестна до сега) информация – базирана на филма – за принц Султан бин Турки (на снимката в ляво).

Според нея, бин Турки, който е най-възрастен от тримата принцове е бил поканен в дворец в Женева през 2003 г. , където негови роднини (от кралското семейство) са го призовали да се върне в Кралството, така че те да могат да разрешат споровете, предизвикани от неговите критики срещу режима.

След отказа му, „родата се е изнесла“ и в стаята са влезли маскирани мъже, които са инжектирали Турки с някакъва упойка (приспивателно). Принцът е бил транспортиран до самолет и от там откаран в Рияд. Той е прекарал известно време в затвора и под домашен арест, но през 2010 г. му е разрешено да напусне Кралството, за да потърси медицинска помощ в САЩ.

От там, обаче той е подал няколко оплаквания до швейцарски съдилища относно случилото се в Женева и така отново влиза в радара на саудитските официални власти.

През 2016 г. той се качва на борда на самолет, за който се предполага че отива в египетскат столица Кайро, но по средата на пътя пасажер вади оръжие, заплашва го и го отвежда отново в Рияд.


Няколко човека, вкл. чужденци, които са били на борда на самолета са направили снимки преди нападението. Техните телефони са били иззети и съответно снимките изтрити, но една се е запазила. Те са държани три дни преди да бъдат изпратени в родните им страни.

Критиките на Турки по отношение на Саудитска Арабия са основно по отношение на човешките права и корупцията сред принцовете и официалните лица; той също така е призовавал за серия от реформи.

Принц Турки бин Бандер

Той е бил бивш официален служител, натоварен със задачата да контролира (поддържа ред) сред кралските особи. Бин Бандар е бил отвлечен, когато се е опитал да напусне Мароко, за да отиде във Франция – той е затворен и насилствено върнат в Рияд.

Неговото „прегрешение“ е че е публикувал видеа в „YouTube“ с призиви за реформи в Кралството.

Принц Сауд бин Саиф ал-Наср (на снимката в дясно)

Бонвиванът, Ал-Насър е третият – най-малко известен от тримата. Той открито критикува режима и дори призовава за народен бунт срещу управляващите, както и за преследване (съдебно) на официални представители, които са подкрепили отстраняването на египесткия президент Мохамед Морси през 2013 г.

Той също така е подкрепил две писма – от друг саудитски принц, чиято самоличност е неизвестна – в които той призовава за преврат за отстраняването на Крал Салман.

През 2015 г. той се качва на полет, за който той мисли че ще го откара в Милано (Италия) на планирана бизнес среща, но след това никой не е чувал нищо за него.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас