НОВИНИ

Съветът на иракската провинция Ниневия съобщи, че 50% от цивилните разместени, заради войната с „Ислямска Държава“ (ИД) в Мосул са били репатрирани в региони в западната част на града.

Според изявлението, през следващите дни се очаква още от тези хора да се върнат в градаq след като свърщи почистването и възстановяването на услугите.

Заместник председателят на съвета, Нур-Еддин Кублан е уточнил, че 50% от вътрешноразместените цивилни са се завърнали по родните региони, след като там сигурността е биа проверена и е изказал предположението, че до края на април този брой може да достигне до 70%.

По думите му, местните власти полагат допълнителни усилия за възстановяване на медицинските съоръжения и отваряне на мостовете в Мосул, но работата се забавя от недостатъчните финансови средства.

Иракските правителствени сили напълно превзеха т. нар. иракска столица на „Халифата“ в началото на юли, но присъствието на джихадистите и бойните действия по връщането на контрола над града нанесоха сериозни щети на инфраструктурата му. По данни на ООН за „рехабилитацията“ на града са необходими повече от 1 млрд. щатски долара.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас