НОВИНИ

Доклад, който все още не е публично достъпен и подлежи на редакция, съобщава че 51% от всички смъртни случаи при деца и ранявания на деца в Йемен през миналата година са в резултат на водената от Саудитска Арабия военна операция.

В доклада – който е на ООН – пише още, че този брой смъртни случаи е „неприемливо висок“ … интересно загубата на колко детски живота е приемлива?!

„Атаките извършени от въздуха са причинили половината смъртни случаи сред деца – най-малко 349 убити и 333 ранени“, пише в доклада, с копие от който разполагат „Форин Полиси“ и „Ройтерс“.

Според текста, ООН е била информирана за „мерките предприети от коалицията през 2016 г. за намаляване отражението на конфликта върху деца“. „Обаче, въпреки тези мерки, тежките нарушения срещу деца продължават на неприемливо високи нива през 2016 г.“.

Саудитска Арабия, която води коалицията от 9 арабски държави винаги е твърдяла, че операциите са в съответствие с международните закони.

Кампанията им срещу бунтовниците - хути започна през март 2015 г., а коалицията получава логистична подкрепа от САЩ и Великобритания. Темата за „саудитските бомбардировки“ практически е изключена от западните медии.

Водещият автор на Доклада, Вирджиния Гамба (специален представител на ООН за злоупотребите срещу деца по време на война) е информирала в началото на седмицата официални представители на организацията, че възнамерява да препоръча водената от Саудитска Арабия коалиция да бъде включена в списъка на страни и субекти, които убиват и осакатяват деца, според добре информиран източник, съобщава „Чикаго Трибюн“.

Окончателното решение трябва да бъде взето от Генералният Секретар Гутиереш.

Според наличната информация водената от Саудитска Арабия коалиция е отговорна за смъртта на най-много деца – 683, а „противниците“ хути са убили или ранили 414 деца. При сравнение с „най-популярните“ терористични организации, фактите са още по-стряскащи – „Ислямска Държава“ е отговорна за смъртта на 6 деца, а „Ал-Кайда“ на едно.

Стефан Дуджарик, старшият говорител на ООН е отказал да коментира информацията на Гамба, но е подчертал, че проекто-доклада „не е финалният доклад“. Саудитската мисия към ООН , също е отказала коментари за медиите.

По данни на УНИЦЕФ, в периода март 2016 г. – март 2017 г. в Йемен са били убити около 600 деца, а други 1 150 са били ранени.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас