НОВИНИ

415 помилвани – 14 от тях са били осъждани за тероризъм

Кралят на Мароко Мухамед VІ е помилвал общо 415 лица, които са били осъдени на различни наказания от местни съдилища. Указът на монарха засяга и 13 лица, които са били осъдени за тероризъм, съобщава „Магреб Араб Прес“ в неделя като се позовава на министерство на правосъдието.

Милостивият акт е във връзка с „Деня на революцията на краля и народа“, който се отбелязва в цялото кралство на 20 август.

13-те терористи – те са били осъдени по чл. „тероризъм“ – са били включени в програма „Муссалах“ (помиряване), която цели противодействие на идеите на екстремизма и тероризма в обществото, съобгщава агнцията. Т.е. 13 – потенциални „мигранти“ – са радикални ислямисти (джихадисти), които утре може да се окажат „не помирени“ в някои европейски град, но какво пък толкова … нали няма да безчинстват в Мароко.

В допълнение към 13 терористи, друг „техен колега“ (от същата програма) осъден на смърт е опростен с до 30 г. затвор.

Сред освободените са и няколко от арестуваните за връзки с терористичната атака в Казабланка от май 2003 г., при която бяха убити 33 човека (и 12 бомбаджии-самоубийци).

За 337 от помилваните е опростен оставащият срок за излежаване, а на 6 затворническите присъди са променени от „до живот“ на фиксиран период от време.

В съобщението се отбелязва, че денят ознаменува „единството на монарха и всички поданници на мароканското кралство“ и напомня за събитията от август 1953 г. – тогава населението на Маракеш, Казабланка и Уджди въстана срещу френските колонизатори, опитващи се да свалят Султан Мухамед бен Юсуф (бащата на Крал Хасан ІІ), който в последствие беше изгонен от страната с цялото си семейство.

Това е втората поредна амнистия от страна на мароканския крал в рамките на по-малко от месец - по повод на празнуването на годишнината от интронирането му, на 30 юли той помилва други 1 272 осъдени от марокански съдилища. То идва на фона на извършените в Испания през миналата седмица атаки от марокански терористи, отнели живота на най-малко 15 човека (13 от тях - в Барселона).

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас