НОВИНИ

Емирът на клона на джихадистката терористична групировка Ислямска държава (ИД) в източната, граничеща със Сирия част на Ливан, иска преговори, за да може да осигури безпрепятствено измъкване на търпящите военно поражение джихадисти.

Мувафак Абу ал-Сус ежедневно търси посредничество за започване на преговори с ливанската армия, която през последните дни води настъпателна операция срещу ИД. Той иска, на терористите да бъде позволено безпрепятствено да се изтеглят от районите на Рас Баалбек и ал-Каа към град ал-Маядийн в провинция Деир Ез Зор в Сирия.

Според в. „АлАхбар“, след като ливанската армия започна своята офанзива в събота (19 август), джихадистът ежедневно иска започването на преговори, като непрекъснато заявява на ливанската страна, че „Няма проблеми между нас и ливанската армия“. Абу ал-Сус настоява за „сигурен маршрут за изтегляне към Деир Ез Зор, по-точно към град ал-Маядийн“.

Сперд вестника, ливанската страна, представлявана от генерал Абас Ибрахим, е отхвърлила искането, след като Абу ал-Сус е настоял първо да бъде съгласувано примирие, след което да започнат преговорите, докато генералът иска преговорите да се водят без прекратяване на огъня. Освен това, ген. Ибрахим е подчертал, че Ливан ще преговаря само по две точки – „предоставяне на информация за (ливанските) военнослужещи, които бяха отвлечени през август 2014 г., и за предаване“.

Емирът на терористите обаче е заявил, че „няма да разкрие никаква информация за пленниците преди да напусне ливанската територия“.

Междувременно, ливанката армия продължи да развива настъплението си и от започването му в ранните часове на събота до сега е освободила около 2/3 от контролираната от ИД ливанска територия в района. Днес започна третата фаза на операцията.

Операцията на ливанската армия идва след подобна успешна операция на Хизбула и сирийската армия от двете страни на границата.

Сигурността в този район на Ливан е проблем за страната от 2014 г., когато джихадистите нападнаха град Арсал и отвлякоха 30 ливански военнослужещи и полицаи. Четирима от тях бяха екзекутирани от похитителите им, един почина от раните си, шестнадесет бяха освободени при размяна на пленници между ливанските военни и свързаната с Ал Кайда организация Джабхат ал-Нусра (по-късно преименувана на Джабхат ал-Фатах ал-Шам) през декември 2015 г. Съдбата на останалите девет войници, за които се счита, че са държани от ИД, е неизвестна.

Искането на терористите за осигуряването на сигурен коридор е отправено към ливанската армия, но искането е да се осигури на практика безопасното движение на терористите през контролираните от САА на президента Асад и нейните съюзници територия в Сирия.

По информация на Нахарнет.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас