НОВИНИ

Малки деца – мюсюлманчета заплашват връстниците си в детска градина в Белгия (Фландрия) с убийство, наричат ги „свине“ и „неверници“.

Може да звучи налудничаво, но е истина. „Радикализираните“ хлапета дори показват точно как ще стане – като (като жест на недвусмислена заплаха) прокарват пръст през гърлото си.

За това са съобщили учителите в детска градина в Ронсе, които са обобщили наблюденията и тревогите си в документ предназначен за вътрешно ползване. „Те наричат другите деца свине и неверници. С пръст върху гърлото те правят движение, като за убиване“, казват те.
Но ставащото в Ронсе не е единичен случай.

Училищата и детските градини във Фландрия имат големи проблеми с радикализацията на децата – мюсюлманчета. И полагат усилия да се справят с нея. От началото на 2016 г. т.нар. „Netwerk Islamexpert“ е започнала проект, по който досега е започнала работа 481 случая в проблемните училища. Но това е първият станал известен на обществеността случай на признаци на радикализация на деца на толкова малка възраст – в детските градини/класовете за деца в предучилищна възраст.

Вътрешният доклад на д-р Овиде Декроли за Ронсе е от миналата учебна година. Под заглавие „Индоктриниране при малките деца“, учителката описва проблемното поведение на деца в нейната група. Те „рецитират на арабски строфи от Корана по време на игра“, „не идват на училище, защото нашето училище не се вписва във вярванията“, не идват на училище в петък – поради религиозни причини. Едно малко дете вече има приятел в Мароко, където тя щяла да се омъжи по-късно. Момиче отказва да подаде ръка на момче или да се нреди (в редичка – бел.ред.) до момче“, пише тя.

Но не е само това. Малките деца „отправят смъртни заплахи – с думи“ към децата, които те определят като „неверници“ и „други деца – свине“, а също и като „правят движения с пръст през гърлото от край до край“, пише още д-р Декроли. Учителите са се опитали да говорят с родителите на тези деца, но „Разговорите с родителите показват, че те подкрепят и се радват на (действията на) техните деца“.
Разбира се, властите и неправителствените организации, подкрепящи миграционната политика „не виждат“ никакъв проблем.

Според Марийке Ван Бьогерт, говорител на „Catholic Education Flanders“, няма никакви доказателства, че проблемът ще се разраства. „Освен това, не съществуват радикализарин малки деца“, допълва тя. „Децата просто говорят за неща, които виждат у дома, по телевизията или от приятелите си. Това е нормално. Ние трябва да гледаме училището, родителите и обществото, от което те идват, да обясняват ясно на децата, защо те не могат да говорят и правят така, както (правят) хората, за които става дума. Цялата дейност на училището се фокусира върху това, как да се научат невръстните и малки деца, какво може и какво не може да се прави, така че училищата перфектно знаят, как да се справят с такъв проблум, ако го има“, казва Ван Бьогерт.

На подобно мнение е и Дирк Мулар, директор на училището с детската градина, където работи д-р Овиде Декроли. „В края на учебната година, в детската градина започна проект по радикализацията. Това е буря в чаша вода. Вътрешният документ беше направен на базата на четири дузини свидетелства и от опита от последните няколко години. Той е за 6 деца от 3 семейства, известни на полицията в Ронсе. 1% от общия брой на децата“, казва той.

Директорът не отрича цитираните факти, но подчертава, че документът е бил изготвен с добри намерния – да се подобрят превантивните дейности. „Аз осъзнавам, че в цяла Фландрия има проблеми, но ние не можем да отиваме до крайности. Малките деца често казват неща, които те не разбират изцяло, те правят изявления, които са чували у дома или някъде другаде, но ние днес се занимаваме с проблема много по-отдавна, не от днес“, казва Мулар.

Нещо повече, управята на детската градина е „обезпокоена“ от очакваната реакция на родителите. „Ще има родтели, които няма да ни благодарят за това, въпреки че ние не можехме да го предотвратим“, заявява Мулар. Той допълва, че не разбира, как така, документът се е оказал в ръцете на медиите.

Разбира се, в думите и на Мулар, и на Ван Бьогерт има голяма доза истина – особено що се каса до децата в предучилищна възраст. Но и двамата, а и другите работещи по проблема – власти и НПО – не могат или не искат да обяснят, как точно ще решат противоречието между това, което се адмирира от родителите (заканите, обидите) и примерите на поведение, които те очевидно дават на малките деца от една страна, и „благите намерения“ на проекта за предотвратяване на радикализацията – от друга страна.

Правят впечатление и опитите да се омаловажи проблема. Сигурно, 6 деца в една детска градина не са много, но когато си спомним за 481-те случая, с които се занимава „Netwerk Islamexpert“, нещата придобиват други измерения. Освен това, горчивият опит от терористичние атаки в Европа ни доказва, че и една „дузина“ терористи могат да извършат мащабни и смъртоносни атаки. Всичко това е и на фона на десетките видеозаписи, фотографии и показания на свидетели за зверствата, извършени от невръстните „Лъвчета на Халифата“ на Ислямска държава.

Едва ли има място за успокоение, нищо че заканите за убиване на „неверниците“ и „прасетата“ идват от невръстни малчугани.

По информация на HLN.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас