НОВИНИ

След като холандският посланник сравни унгарското правителство с ислямските терористи, Унгария отзовава посланика си от Холандия за консултации и понижава за неопределено време нивото на дипломатическото си представителство в тази страна до ниво "временно изпълняващ" функциите на посланик.

Съобщението беше направено в петък от министъра на външните и външноикономическите работи на Унгария, Петер Сиярто.

Причината за хода на Будапеща е интервю на скоро напускащият Унгария холандския посланник Гаюс Шелтем за „168 Ora“, в което „дипломатът“ заяви, че „ислямските екстремисти при създаване образа на врага използват същите принципи, които и унгарското правителство“.

В тази връзка, Сиярто е поискал още в четвъртък посланникът повече да „не се появява“ във външното министерство на Унгария.

„Холандският посланник в Унгария направи изявление, което наранява унгарското достойнство и суверенитет, игнорира и много надхвърли дипломатическите традиции. Това е рядък случай и неговата тежест изисква дипламатически стъпки“, коментира Сиярто, цитиран в унгарските медии. Той допълва, че на временно изпълняващия длъжността посланик в Холандия е било разпоредено да отправи официално възражение "с възможно най-твърди изрази".

Сиярто, също така е дал ясно да се разбере, че унгарското правителство иска да знае дали посланникът е говорил в „лично качество“ или е имал „мандат от централата“, подчертавайки, че обяснение „при затворена врата“ няма да е достатъчно.

Той е допълнил, че ако Холандия не се извини, унгарското правителство ще предприеме допълнителни политически и дипломатически стъпки. „Унгария не е боксова круша“, коментира Сиярто и допълва, че „политиката на роболепие може и да е била обичайна в Унгария преди, но сега не е“. „Ако това е начинът по който холандското правителсто иска да продължава нашите двустранни отношения, ние ще действаме съобразно това“, допълва още той.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас