НОВИНИ

Европа е превърната в дом не само на терористи, но и на техните "специалисти" по изтезанията

Германска телевизионна програма излъчи преди дни кратък документален филм за сирийски кюрд – журналиста Масуд Акил.

Той е бил заловен от „Исслямска Държава“ (ИД) през 2014 г. и освободен при размяна на затворници – това, обаче не става преди той да прекава 280 дни при главорезите, които не са пропуснали да го измъчват.

„За тях е ОК да убиват хора, да плашат хора, те харесват да мислят за себе си като за терористи. Това беше тяхната стратегия. Докато те могат да плашат хората, те могат да ги гонтролират““, разказва той.

След мъченията – за това, че е неверник и кюрд, Акил решава да избяга от Сирия и да отиде в Германия през зимата на 2015 г. В Германия, обаче сириецът-кюрд е посрещнат от неочаквана изненада – оказва се, че да избягаш от ИД съвсем не е толкова просто, дори и да е на друг континент:

„Където и да отида, ИД вече е там!“

Акил открива, че подобно на самият него, някой от мъчителите му (от Сирия) също са в Европа – дошли като „бежанци“. И не само членове на ИД, но и на други джихадистки организации и групи като „Джабхат Фатах ал-Шам“ (по-позната със старото си име „Джабхат ал-Нусра“ или „Фронт Ал-Нусра“, свързана с „Ал Кайда“).

„Откритията“ на сириеца-кюрд са споделени и от експерти. В интервю (включено във филма) Гуидо Щайнберг казва: „Няма конкретни цифри (бройки), но има заподозрени случаи и ние трябва да допуснем, че стотици членове на терористични организации са дошли в Европа“.

Сега, бившият пленник на джихадистите търси тези престъпници, търси и намира профилите им в социалните мрежи, а това, което знае споделя с немските власти. Оказва се, обаче, че преследването им (от правосъдието) не е толкова просто, защото е думата на Акуил срещу думата на друг човек. Кюрдът, обаче не се отказва: „Аз видях и осъзнах, че те са сред нас. Ние трябва да знаем кои са те, да ги забележим, да бъдем способни да ги спрем.“.

Той издирва и други свидетели на престъпленията им и е публикувал книга озаглавена „Mitten unter Uns“ („Сред нас“ ) за преживяното в Сирия и това, че е открил, че мъчителите му също са успели да дойдат в Европа.

 

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас