НОВИНИ

Доклад на Европейската комисия (ЕК) показва, че 73% от получилите откази на исковете за предоставяне на убежище мигранти реално остават в страните от ЕС.

Това на практика насърчава и окуражава нелегалната икономическа миграция към Европа, където пристигат все повече „фалшиви“ бежанци или по-точно казано – измамници.

Според доклада на ЕК през периода 2015 – 2016 г. в страните от ЕС са подадени 2.6 млн искания за предоставяне на убежище/закрила, като около 43% от тях са получили отказ, съобщава в. „The Times“.

На практика, това означава, че около 1 млн мигранти трябва да бъдат върнати извън територията на страните – членки на АС. Но по оценки на Брюксел, „нивото на ефективните връщания“ е едва 36.4%, а ако от общия брой бъдат изключени мигрантите от Западните Балкани, то нивото е още по-ниско – 27%. „Само една трета от тези, които трябва да бъдат върнати са реално върнати. Това е…непоносимо“, пише в писмо от 2016 г. на президента на ЕК Жан-Клод Юнкер до държавните лидери на страните от ЕС.

Страните, в които са концентрирани най-много мигранти с отказани искания обаче заявяват, че реалното им връщане е „почти невъзможно“. Такава е напр. ситуацията в Германия, където има най-малко 250 000 такива мигранти. „Въпросът с депортирането е една голяма илюзия в Германия. Почти невъзможно е да бъдат върнати мигрантите, щом веднъж са влезли в страната“, заяви през този месец министър—президентът на Бавария Хорст Зеехофер.

Думите му са потвърдени от изявление на служител на ЕС, работещ по въпросите на миграцията. „Неспособността на правителствата от ЕС да наложат депортиранията е най-големият спъващ фактор. Когато хората знаят, че като нелегални мигранти имат 70% шанс да останат, дори и да им е разпоредено да напуснат, то не е за учудване, че хората се качват на лодките“, казва той.

Последствията от всичко това не засягат само и единствено страните от ЕС, които са гранични за Съюза и за тези, които толкова „ентусиазирано“ приеха политиката на „отворените граници“. Така напр., нелегалните мигранти, успели да влязат във Великобритания от Франция не могат „просто да бъдат върнати“ през Ламанша. Причините са в твърде широкото тълкуване на човешките права от съдебната власт, а също и поради лишените от гъвкавост закони и правила на ЕС – според споразумението „Дъблин ІІІ“, нелегалните мигранти трябва да бъдат върнати в първата страна от ЕС, в която са влезли, но много трудно е да бъде установено, коя е точно тя. Поради всичко това, едва 14% от нелегалните мигранти, влезли във Великобритания са били върнати в други страни.

„Горчивата реалност“ е, огромна част от нелегалните мигранти остават в страната, която са си избрали – ако все пак са успели да влязат в нея.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас