НОВИНИ

Миналата година, белгийските служби за сигурност са разследвали 58 места за молитва като част от борбата срещу радикалния ислям.

Според коментар на министъра на правосъдието, Коен Гинс за „De Tijd“, това означава, че една на всеки пет джамии в Белгия е била проверена.


През 2015 г. вниманието на разузнавателните служби на страната е било привлечено от 56 места за молитва и 57 ислямски асоциации (през 2016 г. те са 61), коментира още министъра в отговор на парламентарно питане.

Съдебно разследване е започнато по определени специфични случаи (детайли не са разпространени публично). Службите инспектират джамиите по няколко направления: управата на джамията, имамите, които проповядват там и техните посетители.

От „служибите“ са подчертали, че почти всички разследвани джамии не са признати (т.е. не оперират с официално разрешение). „Нашите разследвания се фокусират върху заплахи като екстремизъм, процес на радикализация и тероризъм“ коментира източникът и допълва, че в „този контекст, религиозните общности рядко са признавани“ – „терористичните групи не са познати, заради тяхната теологическа подготовка, а точно обратното“.

По информация на „Belga“

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас