НОВИНИ

Само 20 кюрди са сред джихадистите

Само 20 кюрди-членове на „Ислямска Държава“ (ИД) са оцелели към момента в редовете на джихадистите.

Смята се, че те наскоро са били разположени в Хауиджа, съобщава ръководителят на департамента „Връзки“ към министерство на даренията и религиозните въпроси на Кюрдското регионално правителство (КРП).

Според предишна информация от КРП, почти 500 кюрди са се били присъединили към ИД – 300 от тях са били убити в боеве, докато 150 вече са напуснали организацията (предали са се на кюрдските сили).

По думите на Марван Нагшбади, джихадистите бързо губят почва и изтеглят силите си към Хауиджа, сред тях и 20-те кюрди.

Нагшбади е предупредил, че джихадисти от ИД се дегизират като вътрешно разместени лица (вътрешни бежанци) в опит да избягат от боевете.

„Някои от тези бойци бяха разпознати от момичета-язиди, които са оцелени след пленничество (по-точно „робство“ – бел. ред.) в ИД“, коментира той за „БасНюз“.

Той отново е призовал, иракското правителство да не жали никакви сили и да използва всички разузнавателни средства, за да разкрие самоличността на джихадистите сред вътрешно разместените лица (върешните бежанци) и да ги изправи пред правосъдието.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас