НОВИНИ

В съответствие със сключената сделка между ливанската армия и ливанския клон на джихадистката терористична групировка Ислямска държава (ИД), която бе сключена със съгласието на Хизбула и сирийското правителство, в понеделник започна изтеглянето на терористите от територията на Ливан в сирийската провинция Деир ез-Зор.

Според информации от телевизионния канал на Хизбула – Ал Манар, изтеглянето е станало с десетина автобуса и 11 линейки. Точният брой на терористите и техните семейства не бе официално съобщен. Те са се изнесли от лагерите за сирийски бежанци в района на Уади Хмайед близо до Арсал, през планинския район по границата между Ливан и Сирия в направление на все още контролирани от ИД град Букмал в сирийската провинция Деир ез-Зор, близо да границата с Ирак.

Сделката беше сключена след офанзива на ливанската армия, целта на която бе да бъдат изтласкани джихадистите от ИД от територията на страната от район от общо около 120 кв.км. Успоредно с нея, от сирийската страна на границата се провеждаше операция на сили на Хизбула и сирийската армия. Ливанското командване отрича, действията на ливанските сили да са били координирани с тази операция.

По информация на телевизия Ал Ихбария, в трасфера по сделката са били включени около 250 терористи, а по данни на друга медия – Централен военен център (на Хизбула), с линейки са били прекарани общо 25 ранени джихадисти.

Основната цел на сделката от страна на Ливан бе изясняване на съдбата на 9 ливански военнослужещи, отвлечени от джихадистите през 2014 г. От сирийска страна, тя бе приета с цел да се улеснят тези преговори. В съответствие със сделката, в неделя (27 август) ливанските и сирийските военни, а също и силите на Хизбула едновременно прекратиха огъня. Малко по-късно, останките на 8 от отвлечените бяха ексхумирани в район близо до границата между Ливан и Сирия. Съдбата на 9-тия военнослужещ остава неизяснена. Успоредно с това, на ливанската страна бяха предадени и телата на 5 бойци на Хизбула, убити при боевете.

Според изявления на ливански военни, след приключването на изтеглянето на джихадистите, ливанската армия ще поеме контрола над напуснатите от тях райони, които след офанзивата бяха с обща площ около 20 кв.км. При проведената по-рано операция на Хизбула, от ИД бяха освободени други 20 кв.км.

С установяването на контрол на ливанската армия в районите по границата със Сирия, те ще бъдат изцяло освободени от терористи – за първи път след началото на гражданската война в Сирия през 2011 г. В същото време, прочистването на тези територии осигурява и безпрепятствените комуникации по магистралата между Дамаск и Хомс – третият по големина сирийски град.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас