НОВИНИ

Ние, не можем да си държим езика зад зъбите относно притесненията за върховенството на закона в Полша, Меркел

Канцлерът на Германия, Ангела Меркел заяви, че Германия не може да „стои мълчаливо“ по страховете на ЕС относно върховенството на закона в съседна Полша.

„Единството на ЕС на цена изоставяне върховенството на закона – това повече не би бил Европейски Съюз“, заяви Меркел пред репортери в Берлин.

Тя допълва, че ще има „изтощителни“ разговори по върховенството на закона в Полша с президента на ЕК Жан-Клод Юнкер в Берлин в сряда.

„Колкото и да искам добри отношение с Полша, нашия съсед … ние не можем да стоим мълчаливи и да не казваме нищо, само за да пазим мира. Това е относно основите за сътрудничество вътре в ЕС“, заявява още тя.

Явно, базата е доста променливо понятие, тъй като самата Меркел – в нарушение на правните норми – практически заля не само ЕС, а и други страни в Европа с нейните гости-бежанци, който постепенно се оказаха гости-мигранти, а в последно време някои се проявяват и като гости-терористи.

През януари миналата година ЕК съобщи, че стартира проучване за „върховенство на закона“ относно това, дали управляващата в Полша консервативна партия „Закон и Справедливост“ нарушава стандартите на ЕС. (Интересно когато се установи, че търговски фирми нарушават стандартите на ЕС като продават друго качество продукция в източна Европа, къде беше ЕК и „мама Меркел“? О, всъщност тогава те прецениха, че това е ДОПУСТИМО…).

Разследването на Брюксел теоритично може да доведе до налагане на глоби на Варшава, но подобна стъпка се нуждае от единодушно одорение от страните-членки (Унгария заяви, че не би подкрепила санкции).

В понеделник Варшава заяви, че юридическите промени, които са в ход в страната са в духа на стандартите на ЕС – след като Брюксел беше дал един месец да се отговори на „сериозните му притеснения“.

Партията на „Закона и Правосъдието“ твърди, че правните промени са необходими за реформирането на една неефективна и по някога корумпирана съдебна система наследена от комунистическото минало, те отправят обвинения към съдии, че са се превърнали в елит, самообслужваща се клика, която е изгубила връзка с проблемите на обикновените граждани.

Противниците на промените, обаче обвиняват управляващата партия, че цели подмяна на съдиите (със свои кандидати) и в разрушаване върховенството на закона.

Забележително - г-жа Меркел дори не се и опитва да прикрие опита за намеса във вътрешните работи на Полша! От думите й излиза, че е готова на всичко, само и само да "обуздае" съвсем демократично избраните от поляците управляващи и да ги накара да правят това, което тя иска! Разбира се, въпросът е комплексен и съвсем не е само и единствено в съдебната система на Полша. Другата основна "болка" и на Брюксел и на Берлин е твърдият отказ на страните от Вишеградската четворка да приемат политиката на Меркел на "отворените граници" и масовия наплив от мигранти от Азия и Африка в Европа. 

Изглежда, че Меркел приема въпроса "на чест", независимо от факта, че действия и атаки от нейна страна (а под нейно давление - и от страна на европейските институции) имат огромно негативно въздействие върху подкрепата на източноевропейците за ЕС, с всички произтичащи от това последствия за Съюза.

Използвана е информация на АФП и РАР.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас