НОВИНИ

Премиерът на Чехия, Бохуслав Соботка е против увеличаването на мюсюлманската общност в страната, тъй като вижда до какво води това в другите европейски страни.

„Когато ние виждаме проблемите в други европейски страни, ние не искаме мюсюлмани в Чешката Република“, казва той в интервю за австрийският „Die Presse“.

В Чехия има около 22 000 (местни) мюсюлмани, които са смятани за добре интегрирани в чешкото общество и не са особено отдадени или „ортодоксални“ в упражняването на религията си.

В коментар, намекващ за престъпленията, сексуалното насилие и терористичните атаки извършени от дошлите от Близкия Изток и Африка в Западна Европа, чешкият премиер казва: „В Европа твърде често ние виждаме проблеми с интеграцията на хора, идващи от друга културна или религиозна среда“.

„Ние, високо бихме оценили ако Европа би защитавала по-добре външната си граница“, коментира още той и допълва, че приемането на бежанци „винаги трябва да бъде отговорност на националните държави“.

Коментарите на Соботка практически идват непосредствено след тези на президента Милош Земан, който (тази седмица) защити забраната на буркините в плувните басеини в страната.

„В чешките плувни басейни няма никава причина за когото и да било да се къпе в арабски дрехи“, коментира той.

Подобно на другите страни от „вишеградската група“ (Словакия, Полша и Унгария) и Чехия отхвърля насилствнено налаганото от ЕС преразпределение (заселване) с мигранти.

Соботка отбелязва, че страната участва в усилията за справяне с мигрантската криза и допълва (в интервюто), че Чехия финансово подкрепя либийската брегова охрана и лагери за мигранти, както и че подпомага (с полицейски сили) охраната на границите на Балканите.

Относно „степента на участие“ в мигрантската криза, Земан прави доста точен коментар – според него хората бягащи от Украйна след Евромайдана трябва да бъдат включени в програмите за преразпределение, особено като се има в предвид броя на тези приети в страните от Четворката. Само в (съседната на Украйна) Полша за миналата година са издадени почти 1.3 млн. визи, вкл. за тези поискали убежище.

„Украинците, също са бежанци и с техния произход и трудолюбие, те някак си са по-близо до нас … За разлика от ислямските (бежанци), те имат по-добра способност (възможност) да се самоасимилират“, коментира Земан през есента на 2015 г.
Използвана е информация на „Брейтбарт“.

 

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас