НОВИНИ

„Аз бях в плен на имигрантите. Вижте до къде ме докараха“

Търпението на част от римските граждани относно безчинствата на т. нар. „мигранти“ се изчерпа, когато те са си позволили практически да превърнат в заложник жена, опитала се да защити деца.

„Само масовото вмешателство на полицията и многочислените камери за борба с безредиците удържаха раздразнението на гражданите“, коментира прес-секретарят на кординационните комитети и кметска асоциация ІV, Фабрицио Монтанини.

Гражданският бунт е бил в късните часове на вторник (29 август) в района Тибуртина ІІІ, а когато (около полунощ) правоохранителните органи (в пълен състав) са били на мястото, повечето граждани вече са се били разотишли и там те са намерили само един ранен мигрант.

До ситуацията се е стигнало около 2 часа преди това, когато един от еритрейците – настанени в център за бежанци – е започнал да замеря с камъни местни деца, играещи на улицата пред центъра (Как да не ги замеря, центърът, улицата, че и цяла Италия, а защо не и Европа си е „тяхна бащиния“ и тези „нахални италианчета не са поискали разрешение да си играят на тяхната собственост“?!).

После нещата ескалирали и се е стигнало до сблъсъци.

Ето разказът на Памела:

„Миналата нощ, моите племенници на 10 и 12 години вървяха с тяхна приятелка на 15 години. С тях беше моят син на година и половина, в количка и те са се опитваха да го приспят. Тогава се е появил този еритреец. Той име казал нещо, което те не са разбрали, приближил се е до малкия и го е посочил. Те са се уплашили и му казали да се маха. Тогава той започнал да хвърля камъни. Те се върнаха при мен плачещи. Веднага взех моята 12 годишна племенница и отидох да го търся“, казва тя. След като пообиколила в квартала, Памела видяла еритрееца, който се затичал към центъра (за настаняване на мигранти) на улица „Виа дел Франтойо“. „Аз отидох след него. Но когато минах през първата врата, аз я чух да се затваря след мене. След това видях да идват другите мигранти. Те ме събориха на земята, те ме натискаха надолу, хванаха племенницата ми за врата, аз крещях...“, продължава Памела.

В този момент са се намесили хора от квартала, които са отворили врата и тя успяла да се измъкне с детето извън центъра. „Но, те ме хванаха отново, влачиха ме 500 метра преди да успея да се отърва от тях… Аз бях много уплашена. После разбрах, че този човек не е добре ментално, че е бил гонен от центъра, защото е създавал проблеми. Не знам нищо за наръгването с нож, не знам какво е станало, когато той е влязъл в центъра, не знам какво са му направили. Това, което знам е, че тук те се напиват, че досаждат, но искам моите деца и племенници да могат да ходят спокойно“, казва жената.

Думите на Памела се потвърждават от снимките, на които се виждат нанесените й рани, виждат се и синините, оставени от пръстите на ръцете, които са я стискали и натискали – по главата, ръцете, гърба и краката й…

31 08 2017 Italy2

От друга страна, те до голяма степен са показателни за опитите на властите и някои организации, да твърдят че „нищо не се случва“, а ако все пак се случи – за него са виновни италианците.

„Това, което се случи тази вечер на Тибуртино, е симптом на ситуация на крайно напрежение, което причинява разпространението на неоснователни новини, което създава объркване и допринася за подкопаване на мирното съвместно съществуване на всички", заявяват от Римския Червен кръст. Раненият еритреец от края на юли не е настанен в центъра, а бил включен в програма за преместване, допълват още от Червения кръст. И добавят, че не е имало задържани лица, че „напрежението, за щастие, не е причинило сериозни последствия“, а също и че „не е имало агресия“. (Интересно, дали наистина в Червения кръст в Рим вярват на собствените си изявления?)

Според взетите от еритрейците - вкл. и от ранения – показания (посредством преводач, защото макар и да живеят от дълго време в Италия те изобщо не говорят италиански език) историята е по-различна.

По думите им, всичко започнало, когато 40-годишният еритреец, който бил „малко не на ред, но не е агресивна личност“, хвърлил камък към няколко десетина годишни деца, които си играели на улицата и пречели на любимото му занимание – да събира фасове. „Дори“ не наранил никое от децата; те се разбягали, но после едно от тях казало на майка си, която пък (пак според еритрейците) била жена с проблеми с алкохола и наркотиците. Жената се обадила на някои комшии, след което дошла в центъра, където се намирал 40 годишния еритреец. (Който пък, както вече знаем от Червения кръст пък изобщо от юли не живее там – очевидно, просто „разминаване“ в твърденията поради липса на координация – бел.ред.) „Ние помислихме, че има наказателна експедиция“, са заявили мигрантите.

(Меко казано, „странна“ е тази наказателна експедиция, провеждана от сама жена и 12 годишно дете срещу стотината обитатели на центъра.)

Последвали сблъсъци, при които някой (полицията разследва кой, защото го търси за опит за убийство) е ранил леко еритрееца в рамото и той е бил откаран в болница.

Фабрицио Гера, шеф на клона на партията „Италиански братя“ в Кампидолио завява във връзка със станалото, че многократно е искал закриването на центъра, в който са настанени над 100 човека, въпреки че капацитетът му е едва 60. По думите му, станалото излиза извън рамките на нормалното ниво на сигурност и показва, че може да ескалират в „извънредна социална ситуация“ - още повече, че центърът се намира в непосредствена близост до детска ясла и начално училище. Според него, кметът на Рим Вирджиния Раджи трябва да спре с празните изявления и половинчатите решения, с които прехвърля проблемите с мигрантите от централната част в покрайнините на града.

Лидерът на политическото движение „Casa Pound“ в Лацио е още по-рязък. „Ние предупреждавахме институциите и властите, този център да бъде затворен – там са настанени повече (мигранти) отколкото структурата може да поеме, те не са политически бежанци, мотаят се по улицата от сутрин до вечер, унищожават собственост до началното училище. Само онези които печелят от бизнеса с приемането (на мигранти) – като асоциации и движения на римската левица – биха могли да ни обвиняват в расизъм и да разправят приказката за мирното съвместно съжителство“, казва той.

Но, гневът на италианците от Тибуртина ІІІ вече се е отприщил.

„Махайте ги от тук, или ще ги избия. Не искам да ги виждам повече. Вече не ги съжалявам. Не сме расисти, но сега вече край – толерантността свърши. Говоря от името на италианския народ. Тези се държат като господари в нашия дом. Те трябва да се държат добре, а ако не – трябва да се махат. Не може така – да вкараш жена вътре, защото е дошла тя е дошла да търси някого, който е хвърлял камъни по децата. Дърпаха я вътре, нея и четири момиченца. Не е добре. Мотаят се по пътя и няма наблюдение, като стане три (часа) и почват да излизат и да правят каквото си искат. Не е добре – трябва уважение. Те са дошли в нашата страна и трябва да се приспособят към това, което сме ние. Имаше сблъсък, дойдоха двадесет, двадесет и нещо (мигранти), ние бяхме четирима. Те дойдоха организирано, ние – не. Имаха железни тръби, тояги… Ние дойдохме само да видим, какво става, защото видяхме, че нещо става с една жена и момиченцата. Те са копелета, те са лоши отвътре. Ние не сме расисти, но искаме само чисти хора“, заявява пред журналистите жител на квартала.

Изглежда, че на италианците, „културното обогатяване“ от страна на мигрантите и техните и на защитниците им разбирания за „мирно съвместно съществуване“ са започнали да им идват „в повече“… и гневът им вече се е отприщил. Засега – в Рим, а утре?

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас