НОВИНИ

Самовзривяване с бомба и нападение с хладно оръжие за 1 септември

„Федералната служба за сигурност“ (ФСБ) на РФ е открила и пресекла престъпната дейност на територията на столицата Москва и Московска област на двама граждани на централно-азиатския регион.

Двамата са планирали терористични атаки в места с масово струпване на хора на 1 септември тази година. В Русия, 1 септември е „Деня на знанието“ и началото на учебната година, а тази година (по съобщението на ФСБ) той съвпада с един от основните ислямски празници „Курбан Байрам“.

Единият от задържаните е публикувал в Интернет свое видеообръщение към членовете на „Ислямска Държава“ (ИД), която е забранена в Русия като терористична организация, съобщават още от Службата. В него, той дава т. нар. „клетва за вярност“ към джихадистите.

„След това новоизпеченият член на ИД е планирал да извърши нападение на граждански лица с използването на хладно оръжие“, пише още в съобщението.

В телефона му, също така са намерени контакти с вербовчик на организацията, както и инструкции за планираната атака.

На мястото, където е живеел вторият задържан – също член на ИД – е намерено и иззето импровизирано взривно устройство с голяма мощност, предмети и компоненти използвани за направата му. Той, вече е признал пред властите, че е възнамерявал да извърши самоубийствена терористична атака като се самовзриви.

Следственото подразделение на ФСБ разглежда въпроса за повдигане на обвинения по отношение на задържаните с обвинения за подготовка на терористичен акт, участие в дейността на терористична организация, „незаконен оборот на оръжие, взривни вещества и взривни устройства“.

Детайли около самоличностите на задържаните, към момента не са съобщени. Няма информация дали те са – както е модерно да бъдат наричани в Западна Европа при подобни случаи – „вълк-единак“ („самотен вълк“) или както се оказва (в доста от случаите) група „вълк-единак“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас