НОВИНИ

Настоятелството на църква в Каернарфон, Уелс бе обвинено, че е антимюсюлманска, след като на група местни мюсюлмани е било отказано да използват част от църковната сграда за мюсюлмански молитви и изучаването на Корана.

Първоначално, на групата било разрешено да наеме залата на църквата „Нахрани моите агнета“, но в последствие разрешението било оттеглено с обяснението, че е станало „недоразумение“.

„Естествено“, църквата (по-точно – настоятелството) незабавно е била обвинена „недостатъчно единство“ (колко трогателно толерантно – бел.ред.) – защото отказа, църковната сграда да бъде използвана от мюсюлманите за молитви, изучаване на Корана и „културни“ дейности.

Всъщност, докато християните са се „усетили“ е станало точно това – групата е използвала църквата на два пъти. Но после, вече получените чекове за наема били върнати и разрешението било оттеглено.

Помещението всъщност било давано под наем от църквата, но за провеждането на „граждански“ мероприятия. Очевидно, така се е стигнало и до „недоразумението“.

Но, представителят на мюсюлманската общност Кени Хан е бил „обезпокоен“, защото отказът според него е „стъпка назад“, а и „то си беше ясно, че те са мюсюлмани“. По думите му, „беше ясно обяснено на църквата, че това са религиозни и културни занятия“.

Но после, „Двама мъже от църквата дойдоха да залата да вземат чека и реално видяха молещите (т.е., мюсюлманите – бел.ред.) да се молят върху техните килимчета“. „Тези хора плащат местни данъци. Залата беше частично финансирана с лотария и е за използване от общността. Те приеха чека и нещо стана после“, възмущава се Хан. (Интересно виждане – с това, че някой си е купил билети от благотворителна лотария в полза на църквата, според г-н Хан той получава и правото да я използва! – бел.ред.)

„После“ на Хан се обадил преподобният Роджър Доналдсън, който му казал, че „е станало недоразумение“ и че те не могат да приемат чека за 320 паунда, който бил изпратен до енорийския църковен съвет (църковното настоятелство – бел.ред.).

Преп. Доналдсън е коментирал за „Дейли поуст“, че действително е станало „недоразумение“, и че те (в съвета) първоначално мислели, че залата ще се използва за изучаване на Библията. „Разбирането беше, че те ще правят „четения на Библията“, казва той. „Ние не сме против исляма, няма начин. Всеки има правото да вярва в каквото иска. Ние не сме срещу цвят или раса. Това просто не беше възможно. Стана объркване в нашите обществени връзки“, допълва свещеникът.

В официално съобщение на църквата, се казва че тя „е използвана за християнски богослужения и се разглежда като място за богослужения“. Успоредно с това се потвърждава, че тя може да бъде използвана от местната общност, но само в „граждански контекст“. „Ние се извиняваме за всяко недоразумение“, се казва още в изявлението.

Представители на мюсюлманската общност обаче настояват, да използват църквата за мюсюлмански молитви. „Ние сме малка общност в Каернафон, но ние се чувстваме до голяма степен част от града и бихме искали да имаме възможност да се молим тук“, заявява един от тях – Шажанур Ража.

На същото мнение са и някои политици. Шиан Гуенилиан от партията Plaid Cymru Arfon заявява, че „Мюсюлманската общност в Каернафон може да е малка, но нейните членове са изцяло част от нашата общност и трябва да могат да използват тази сграда точно както всеки друг.“

На практика, отново се вижда лицемерието и демагогията на либералните политици. Никой (вкл. от църковното настоятелство) не отричат правото на мюсюлманите да наемат и използват сградата „точно както всеки друг“ – когато това се отнася за „граждански“, т.е. за нерелигиозни мероприятия. Но когато става въпрос за мюсюлмански молитви и четене на Корана, нещата съвсем не са толкова прости. Дори и само защото според вижданията на много мюсюлмански клерици, по този начин една църква се превръща в джамия, с всички произтичащи от това последствия…

От друга страна, толерантността и единството са взаимни, за тях са необходими две страни. Дали някой наистина си въобразява, че мюсюлманите ще позволят някоя джамия (дори да е в Европа, а не в страни като Саудитска Арабия, Либия, Египет, Пакистан и др.) да бъде използвана от местните християни за четене на Библията или християнски молитви? Едва ли.
Тогава?

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас