НОВИНИ

Единна база данни за руски деца, чиито родители са ги извели в горещи точки в Близкия Изток, защото са решили да се присъединят към терористи ще бъде създадена в Русия.

Съобщението за новата база е направено от представителя на президента на РФ по правата на децата Анна Кузнецова на летище Грозни, където в петък вечер се е приземил самолет от Ирак с 12 граждани на Русия и Казахстан.

„Връщането може да бъде наречено начало на голяма работа, която трябва да се провежда съвместно с всички ведомства и безусловно с отчитане на този основен опит, който има Република Чечня. Много остро стои въпросът за психологическото състояние на децата, тяхната рехабилитация.“, коментира тя, цитирана от ТАСС.

По думите й, в момента в базата данни на структурата й има около 350 имена на деца и тя „непрекъснато се попълва“.

„Важно е тази база да стане единна, ние проработваме с федерални ведомства възможността за създаване на единна база с дании“, отбелязва още тя.

По думите на представителя на ръководителя за Чечня по Близкия Изток и Северна Африка, Зияд Сабсаби, работата по връщането на руски деца и жени в страната ще бъде продължена скоро. По думите му, екипът се връща обратно в Ирак, където ръководителят на Чечня, Рамзан Кадиров е договорил среща с министъра на отбраната на Ирак, за да бъде обсъден „въпроса за освобождаването на гражданите на РФ, които се намират в тази страна“. Сабсаби допълва, че първото извозване на руски граждани от Сирия според неговите прогнози ще стане от 10 до 15 септември.

Въпреки че е известно, че много толям брой граждани на РФ са заминали за Ирак и Сирия за да се включат в редовете на терористичните джихадистки формирования, броят на децата, които са били отведени с тях е изненадващо голям. Още повече, че той вероятно ще продължи да се увеличава. Това говори, че наистина мнного брой джихадисти от РФ са се били на страната на Ислямска държава и други терористични фомирования, като при това са заминали заедно със семействата си...

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас