НОВИНИ

Първоначално разпространените съобщения гласяха, че румънската брегова охрана е хванала още един морски съд, превозващ мигранти.

Информациите гласяха, че в неделя румънските гарничари са пресекли във водите на Черно море „рибарско корабче“, на борда на което е имало 87 „мигранти“ – вкл. 23 деца.

После обаче се случи нещо доста "странно". Според официалните съобщения, оказало се, че 87-те човека на кораба били "законни" (каквото и да означава това). Били тръгнали да празнуват 20-годишнината от завършването на образованието си в медицинския факултет в Яш. В медиите дори беше цитиран лидерът на групата - д-р Абдуллах ал-Шулал, който заявил, че: "След ИДИЛ (Ислямска държава в Ирак и Сирия, старото име на Ислямска държава - бел.ред.), е трудно да се отиде където и да било със самолет от Ирак, но аз наистина исках да видя Яш, така че платих на един човек на 3000 евро, да ме докара с лодка. Ние сме над 40 колеги, някои от тях са със семействата си, знаете, как става на такива срещи. Чудя се, дали са живи, дали са обновили сградата". Румънските власти се извинила на пътниците и ги пуснали да продължат по пътя си.

Трогателна история! Толкова е трогателна, че даже е съмнителна. Защото, дори и да е вярно, че по някаква причина (извън получаването на визи) е трудно да се пътува от Ирак за Европа със самолет, то с тази лодка (на снимката) е направо истински подвиг. Защото, всеки, който поне веднъж е виждал карта знае, че Ирак няма крайбрежие не само на Черно, но дори и на Средиземно море. Така че, най-вероятно "празнуващите" са се добрали по "някакъв" начин до Турция, от където са тръгнали по море за Румъния. Но, нима е толкова трудно да се вземе самолет от Турция за Европа и по-специално до Румъния? Не само, че е лесно, но дори е и много евтино. И най-вече - много по-сигурно е, отколкото с малка рибарска лодка. А визите? Ами, след като групата е била освободена от румънските граничари, би трябвало визите им да са наред, нали? И групата "празнуващи" спокойно да премине прз доста стриктния контрол на международните летища в Турция. 

Успоредно с тов, броят на лицата, опитващи се да преминат границата на Румъния с Унгария също се е увеличил през последния месец. Румънската гранична полиция е съобщила за най-малко 90 човека опитали нелегално да влязат в Унгария през последната седмица на месец август.

По време на проверки през уикенда полицията в Тимишоара (западна Румъния) е открила 28 „мигранти“, които живеят по паркове и по улиците.

Въпреки това, министъра на вътрешните работи на Румъния, Кармен Дан (в неделя) отхвърли възможността за заемане на по-стриктна линия по отношение на „мигрантите“, заявявайки, че „мигрантите ще бъдат третирани като хора, които се нуодаят от помощ, а не като криминнали“ (интересно, когато румънски гражданин наруши законите дали се третира като „нуждаещ се от помощ“ или става криминал?!?).

Използвана е информация на „Вalkaninsight“ и "Times New Roman".

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас