НОВИНИ

Смъртта на четиригодишната София Заги от Трентино от малария, с която очевидно се е заразила в Италия президвика много дебати, а и страхове. Наистина, има защо.

Италианците се опасяват, че случаят може да се повтори, потрети… Джани Рецца, директор на департамента по инфекциозни болески във Висшия институт по здравеопазване потвъждава, че детото е починало от една от най-опасните форми на маларията – т.нар. церебрална малария. Освен това, по думите на Рецца, „тази болест се предава от определен комар, който го няма в Италия – ние нямаме възможен преносител“. Но допълва, че през последните години в страната е имало някои „много редки случаи на малария, регистрирани през последните години в нашата страна, които бяха от Plasmodium vivax, където имаме възможе преносител“.

Остава въпросът, тогава как се е заразила малката София. Наистина, тя е била в болница в Бреша, поради други здравословни проблеми, където (в последното денонщие на пребиваването й – 21 август) са били приети две болни от малария деца от семейство мигранти, завърнали се от „посещение“ в родната им Буркина Фасо. Но от болницата твърдят, че не е имало възможност за контакт между тях и София.

Маларията е огромен здравен проблем в световен мащаб и е основна причина за смъртните случаи при инфекциозни заболявания в някои страни. Но не и в Европа, където е била изкоренена в повечето страни около средата на миналия век. Наистина, в много от европейските страни е имало случаи на малария, но всички те са били свързани с пътувания до рискови страни извън Европа и с идването на контитнента на туристи и командировани от рискови страни. Но също и с пристигнали мигранти, което – поради огромния брой мигранти в страната - предизвиква опасения сред европейците, вкл. и италианците.

Според послидните информации, от 2011 до 2015 г. в Италия е било съобщено за 3 633 случая на малария, при 89% от които тази диагноза е била потвърдена. Смъртните случаи са 4 и всички те са „привнесени“ от Африка. С изключение на само 7 случая на заразяване в страната, всички останали са „дошли отвън“. Според доклад по превенцията и контрола на маларията на италианското министерство на здравеопазването от декември 2015 г., 70% от пациентите с малария са били мъже, 45% са на възраст между 24 и 44 години. Едва 20% от заразените са били италиански граждани, 22% са се заразили при туристически пътувания в други страни, 41% докато са работили извън страната, 21% са били доброволи по различни мисии в чужбина. Не е ясно, колко от тези италиански граждани са италианци и колко – от миграционен произход. Чужденците са 80% от случаите на малария в Италия, като 81% от тях са мигранти, които имат разрешение за постоянно пребиваване в страната и са се заразили при посещения в страните, от които произхождат (или както обичат да казват политиците и защитниците на миграцията – от които са избягали поради преследвания, насилия и войни). Други 13% са на болни от малария влизащи за първи път в Италия мигранти.

През април 2016 г. СЗО обяви, че заразяванията с малария на местна основа в Европа са премахнати. Според последния доклад на СЗО (Световен доклад по маларията, декември 2015 г.) 95 страни все още са „развъдници“ на малария, има 214 милиона случая на заболяване, като смъртните случаи са 438 000, казва Тони Йоби, шеф на департамента по Федерална сигурност и имиграция на италианската партия „Северна лега“ (Лига Норд). За него няма съмнение, че София Заги, е жертва на внесена от мигранти зараза. „Данните не лъжат. Трябва да се види реалността. Ние сме едва в началото на опасността за здравето. Ордите фалшиви бежанци, които нахлуват в Италия, не носят ли тук сериозни заболявания? Какво подсигуряване ви дават министерският съвет, и МВР и министерството на здравеопазването? Това, което се случи на малкото момиченце от Трентино е факт твърдо доказващ необходимостта да се обяви здравна опасност в нашата страна. Разбира се, ние очакваме медицинските проверки да установят, какво точно се е случило в Бреша, но правителството трябва да гарантира здравната сигурност на италианските граждани и чужденците, които живеят постоянно в Италия. Не тярбва да се шегуват за сметка на хората и особено – на децата“, твърдо заявява Йоби.

Позицията на Йоби е не само на „Северна лига“, но и на много италианци. Тя се основава на здравия разум – особено на фона на големия брой нелгално проникващи в страната мигренти. Огромната част от регистрираните минават само повърхностни прегледи, карантина няма. Впрочем, ситуацията в България е същата – с изключение на по-малкя (засега) брой мигранти.

Стуацията е подобна и с много други изобщо нетипичи или отдавна забравени в Европа заболявания, много от които се появяват или завръщат заедно с мигрантите.

ВНИМАНИЕ: Типични за Африка и Азия болести са в Европа

И едно допълнение:

„Праведните“ либерални медии и политици често обявяват „Северна лига“ (и нейният клон в южна Италия – „Ние със Салвини) като расистка, ксенофобска, дори неонацистка и фашистка партия. И „лепят“ същите етикети на нейните лидери, активисти, членове и привърженици. Дали това е така, всеки може да реши сам – след като се вгледа в Тони Йоби (на снимката), който е нигериец по произход…

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас