НОВИНИ

Сирийската опозиция трябва да приеме, че те не спечелиха 6.5 годишната войнй срещу президента Башар ал-Асад, заяви медиаторът на ООН на мирните прегово по Сирия Стафан де Мистура.

Той предполага, че войната е към своя край, защото много страни са се включили принципно в борбата срещу Ислямска държава и скоро трябва да последва национално прекратяване на огъня в цялата страна. Основните райони, които са под контрола на „бунтовниците“, град Идлиб пък щели да бъдат „замразени“.

„Посланието за опозицията е много ясно – ако те планират да спечелят войната, фактите доказват, че това не е случаят. Така че, сега е време да се спечели мирът“, каза де Мистура, цитиран от Ройтерс.

Запитан, дали не намаква, че Асад е спечелил, той заяви, че проправителствените сили са напреднали във военно отношение, но всъщност, никой не може да твърди, че е спечелил войната. „Може да има победа само ако има устойчиво политическо решение. В противен случай, вместо война (Да пази Господ!), ние можем да видими много (на брой –бел.ред.) партизански конфликти с ниска интензивност, които продължават през следващите 10 години, и вие нма да видите възстановяване, което е много тъжен изход от една война“, каза де Мистура

Де Мистура предвижда да се присъедини към разговорите за прекратяване на огъня в Астана, които (според него) трябва да помогнат да бъде решена съдбата на Идлиб, град с 2 млн човека население, където „бунтовници“, обявени от ООН за терористи засилват своето влияние.

„Аз съм сигурен… че ще има не-конфликтно решение, да кажен не като едно ново Алепо, че това е, което искаме да избегнем на всяка цена, ако сме научили нещо от миналото. Ако това се случи, Идлиб може да стане „замразен“ по някакъв начин с цел да се избегне много трагичен край на конфликта. Фактът, че Деир-ез-Зор е почти освободен, фактически поне що се отнася до нас – освободен, тева е въпрос на часове“, каза той.

По думите му, падането на Ракка ще стане до дни или седмици, което ще доведе до „моментът на истината“ за кръга на преговорите през октомври. „Работата е в това, дали правителството – след освобождаването на Деир ез-Зор и Ракка, е готово наистина да води преговори, а не просто да обяви победа, която (ккто знаем всички и те го също го знаят) не може да бъде обявена, защото няма да бъде устойчива без политически процес… дали опозицията ще бъде способна да се обедини и дали ще е достатъчно реалистична да осъзнае, че те не спечелиха войната“, обобщава де Мистура.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас