НОВИНИ

“Позицията на унгарското правителство е, че решението издадено от Европейския Съд по случая с мигрантската квота е възмутително и безотговорно“, заяви министъра на външните работи на Унгария Петер Сиярто по време на съвместна пресконференция с министъра на правосъдието Ласло Трочани в сряда.

„Реалната битка едва започва и Унгария ще използва всички възможности за правено възстановяване, за да осигури че никой не може да бъде преместен в Унгария срещу желанията на унгарците“, казва още той.

По думите му, решението на Съда - че ЕК може да задължава страните-членки да изпълняват решенията за квотите (те не са взети с консенсус - бел.ред.) въпреки нежеланието им – застрашава бъдещето и сигурността на цяла Европа и е срещу интересите на европейските нации, вкл. унгарската. Министърът допълва, че по негово мнение Европейският съд (балгодарение на решенията на който властите не са могли да изгонят доста доказани джихадисти – бел. ред.) е взел политическо решение: „политиците изнасилиха европейското право“.

„В нарушение на основополагащите договори, решението поддържа (предоставя права) власт на Европейската комисия на държавите-членове на ЕС. Това е неприемливо, и ние ще направим всичко възможно за да защитим страната“, казва още Сиярто. Той обяснява, че е дошло времето за ЕС да „остави в миналото“ задължителните квоти за презаселване (преместване), като концепция която се е провалила в отговора на нелегалната имиграция: само преди няколко седмици, преди крайния срок 26 септември, само 25% от целевата бройка мигранти бяха успешно преместени (презаселени).

„Унгария продължава да изпълнява своите Шенгенски ангажименти и защитава Шенгенската зона и външната граница на ЕС“, допълва още той.

Сиярто отбелязва, че към момента страната е „поела всички свързани (с това) разходи и разноски самостоятелно и проявява солидарност по отношение на страните от Западните Балкани, които също защитават техните граници“. Той допълва, че „За разлика, Европейската Комисия не финансира граничната защита, а само приемането на нелегални имигранти“.

В отговор на въпрос, той казва, че по този въпрос Унгария разчита на солидарност от страна на „Вишеградската четворка“.

По време на пресконференцията Сиярто каза, че Унгария може да очаква бъдещи правни битки, допълвайки че е жалко, че Съдът игнорира унгарските здрави правни аргументи и е решил, че фундаментални правила (предписания) на правото на ЕС може да бъдат игнорирани.

Според министъра, решението е растроило (преобърнало) баланса между институциите на ЕС: ЕК спечели случая в Съда, докато властта (прерогативите) на Европейския Съвет и на Европейския Парламент намаляха. Това – по думите му – е въпреки факта, че „политическите насоки/направления на ЕС трябва да бъдат определяни от Европейския Съвет, официален орган, включващ държавните и правителствени ръководители на Европа“.

Министърът на правосъдието на Унгария подчертаа, че аргументите на Съда са неубедителни и служат за укрепване на „Европейския мейнстрим“, докато „той можеше да издаде тотално различно решение“.

(Тук може би би било уместо да се отчете „наивността“ на унгарските управляващи, тъй като – ДА наистина Съдът можеше да издаде „напълно различно решение“, но само теоретично. Предвид предстоящите избори в Германия „тоталното различно решение“ щеше да бъде разглеждано като „удар по г-жа Меркел“, която не случайно е наричана от т. нар. „мигранти“ „мама Меркел“ и която немска гражданка определи като „тя се мисли за Кралица“ и не иска просто да управлява Германия, а цела Европа)

Трочани отбелязва още, че е трудно да се приеме, че не е имало мигрантска криза през 2015 г. (когато „мама Меркел“ покани всички желаещи да се пренесат в Германия – НЕ В ЕС ИЛИ ЕВРОПА, а В ГЕРМАНИЯ!!!). Той съобщава, че в процедурите за нарушения започнати срещу Унгария от Европейската Комисия „ние ще представим нови аргументи“.

По думите му, има опасност да бъде установен перманентен механизъм, който се разглежда от Унгария като неприемлив: Европа трябва да тръгне по друг път. В отговор на въпрос, Трочани казва, че Европейският Съд е най-високопоставеното възможно ниво и в този случай няма бъдещи възможности за правно противопоставяне.

 

http://www.kormany.hu/en/ministry-of-foreign-affairs-and-trade/news/the-real-battle-is-only-just-beginning

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас