НОВИНИ

„Европейският съд по правосъдие направи едно политическо и безотговорно решение по механизма за разпределяне на търсещи убежище сред страните-членове на ЕС и Унгария ще използва всички възможни правни средства, за да се бори срещу това решение“, заяви унгарският министър по човешките възможности, Золтан Балог в интервю за германското национално обществено радио „Deutschlandfunk“.

По думите му, решението на Съда показва, че с него е било „злоупотребено по политически причини“, допълвайки че то може да е правно задължително, но не принуждава Унгария или Словакия да осъществят (приложат) каквито и да е нови мерки. Вместо това, ние трябва да говорим за „наистина важни неща“ такива като факта, че „хипокрацията“ (двуличието) показвано от „мейнстрийм“ европейските политици и преса по отношение на солидарността и по отношение на решението на Съда трови атмосферата между членовете на ЕС, коментира още той.

В отговор на въпрос, дали членството на Унгария в ЕС може да бъде запазено, министърът казва: „Унгария е отдаден член на ЕС, но брюкселската имиграционна политика и намаляването на националните сфери на компетенция вреди на държавите-членове и вреди на Европа“.

„Важността на този въпрос беше показана от факта, че Великобритания си тръгва от общността, защото не иска да бъде част от настоящия ЕС“, допълва още Балог.

Унгарският министър отправя много остри критики към Брюксел в това отношение и подчертава факта, че вместо да изпълнява задълженията си, ЕК извършва политически дейности и действа в опозиция на желанието на избраните структури на ЕС.Унгария ще продължи да бъде член на ЕС, защото „е една европейска страна и ще остане такава“ и защото „иска един по-добър ЕС“, подчертава той.

Относно възможността за намаляване на евро-фондовете за страната, Балог коментира, че Унгария е отворила своите пазари в замяна на което и получава фондовете, за да може да затвори разликата, която е създадена от около 40-годишният комунистически диктат. „Едно споразумение беше подписано с оглед на това и идеи като „ако нещо се случи и вие не ни подкрепите, тогаво ние ще си вземем някои от тези пари“ изобщо не подлежат на въпрос“, подчертава той.

Договорите трябва да бъдат спазвани и свързването на въпроса за финасирането от ЕС и мигрантската криза е „просто двуличие“, допълва унгарският министър и подчертава, че Унгария е единствената страна-член на ЕС, която е продължила да изпълнява изискванията, както на Шенгенското споразумение, така и на Дъблинските правила след 2015 г.

„Изграждането на граничната отбранителна стена беше също така необходимо, за да позволи на Унгария да действа в съзвучие с принципите на върховенство на закона“, допълва той.

„Другите страни-членове не действаха съобразно (това)“, казва още той и допълва, че си заслужава да се проведе дебат „дали другите страни са показали солидарност и кой е показал солидарност към кого“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас