НОВИНИ

“Унгарското правителство може да очаква бъдещи правни диспути по отношение на задължителната квота за презаселване и продължава да представлява становище според което, само хора, на които е разрешено да направят това на базата на решение на властите може да влязат в Унгария, коментира старшият съветник по въпросите нас сигурността на унгарския премиер Георги Бакони за ТV М1.

Коментарът на Бакони е във връзка с решението на Европейския съд по правосъдие (от сряда), с което той отхвърли съвместната жалба – на Унгария и Словакия – по механизма за дистрибуиране на търсещи убежище сред страните-членки.

По думите му, причините, които стоят зад това решение са „крайно съмнителни, както от правна, така и от фактическа перспектива с оглед на факта, че „само 25% от тези, които е трябвало да бъдат презаселени според решението за квотите, всъщност са били презаселение“ и съответно „решението се е провалило в практиката“.

„Решението не резултира в каквито и да е правни задължения за  страната“, коментира още той и допълва, че следващата стъпка ще бъде взета от ЕК, която стартира наказателни процедури срещу Унгария, дори без да изчака решението на Съда и която може да отиде в съда, ако реши че аргументите изложени от Унгария в нейния отговор са невалидни.

„Решението за задължителните квоти изтича на 26 септември и бъдещи правни диспути са очаквани относно дали то трябва все още да бъде изпълнявано след крайния срок“, допълва още той.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас