НОВИНИ

На 4 септември, президентът на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер е изпратил писмо н премиера на Унгария Виктор Орбан. Писмото засяга най-важните проблемни въпроси на доста обтегнатите напоследък отношения между Унгария и ЕК. Отговорът на В.Орбан е изпратен на следващия ден – 6 септември.

Следва пълният текст на отговора на премиера на Унгария до Юнкер:

„Уважаеми г-н президент, уважаеми Жан-Клод,

В отговор на Ваше писмо от 5 септември 2017 г., бих искал да Ви информирам за позицията на унгарското правителство по въпросите, повдигнати в упоменатото писмо.

Преди всичко, аз съм доволен да отбележа, че Вие също признавате усилията на Унгария по защитата на границата. През последните две години, Унгария защитаваше нашите общи граници, мобилизирайки бюджетни ресурси, чрез създаването на защитна ограда, и чрез поставянето на хиляди гранични ловци (граничари – бел.ред.) на активна служба.

Бих искал с уважение да повторя моята позиция, изразена на заседанието на Европейския съвет (на ниво на – бел.ред.) на държавните и правителствените лидери, че Унгария трябва винаги да действа като страна, където има шенгенски граници, но по географски причини, мигрантите могат да влязат в страната само ако са пресекли границите на ЕС в други държави – членки, основно в Гърция. По тази причина, Унгария не е участвала и няма да участва в проекти, които не правят този проблем очевиден.

От името на унгарското правителство, аз също така бих искал да направя ясно, че по наше мнение, Вашата интерпретация на принципа на солидарност не е в съответствие с правото на Европейския съюз. И (че – бел.ред.) тя не е в съответствие и с унгарските исторически традиции. Да разлика от някои от основните държави на ЕС, Унгария няма колониално минало. Тези основни държави - членки са станали имиграционни страни, поради задълженията произтичащи от тяхното колониално наследство. Унгария от друга страна, не е имиграционна страна, не желае да стане имиграционна страна, и не може да приеме да й бъде наложено със сила да промени това. Интерпретацията на принципа на солидарност, описана във Вашето писмо, по своята същност е трансформирането на Унгария в имиграционна страна, против волята на унгарските граждани. По мое виждане, това не е солидарност, това е насилие.

09 09 2017 Orban1

Бих искал да Ви информирам, че ние сме объркани от частта на Вашето писмо, която създава връзка между имиграцията и кохезионните фондове. Такава връзка не съществува и не е разрешена от настоящото право на ЕС. Според виждането на унгарското правителство, голяма част от ресурсите осигурени от кохезионните фондове отидоха в компании на страните нетни контрибутори. По този начин, икономиките на големи страни – членки спечелиха много от използването на кохезионни фондове, така както спечелиха и от отварянето на пазарите на новите страни – членки.

Накрая, бих искал да заявя, че аз бях изумен и озадачен да прочета, че Вие и Европейската комисия отказвате да предоставите фондове за оградата. Аз съм убеден, че онези, които не подкрепят оградата, не могат и не искат да предпазят гражданите на Европейския съюз. Не е възможно да се защитим срещу многобройните опити за нелегално пресичане на границата, без да се поставят физически препятствия. Ако вместо да защитава нашите граници, Европейската комисия желае да финансира единствено мерки и организации, които целят да подпомогнат приемането на мигранти, то тогава, вместо да обуздаем миграцията, ние само ще дадем нови подбуди на стотици хиляди мигранти, които искат да се преместят в Европа.

Поради това, аз бих искал да повторя искането на унгарското правителство, Европейският съюз да плати половината от унгарските мерки, целящи защитаването на общите шенгенски граници, включително цената на изграждането на оградата. Тази сума – 270 милиарда форинта – беше изцяло финансирана от унгарските данъкоплатци, но оградата и унгарските граничари не защитават само унгарските, но също така и австрийските, германските и другите граждани на Европейския съюз.

Искрено Ваш,

Виктор Орбан“

09 09 2017 Orban2

Коментарът е излишен, но когато се касае за защита на националните интереси, разликата между управляващите в Унгария и тези в България е (уви!) огромна. И не е в наша полза.

Факсимилета на двете страници на оригиналното писмо на Виктор Орбан можете да видите ТУК и ТУК.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас