НОВИНИ

Държавни служители в Ирак са съобщили, че в момента над 1 333 жени и деца граждани на други страни и членове на семействата на терористи от Ислямска държава (ИД) се намират в лаге за изместени лица в северната част на страната.

Те са граждани на 14 държави, предали са се на кюрдските сили (пешмерга) в края на август, след като джихадистите от ИД бяха изгонени от град Тал Афар, близо до Мосул.

Според иракските служители, жените и децата няма да бъдат обвинени за извършени престъпления и по всяка вероятност ще бъдат репатрирани в държавите, чиито граждани са. Сред тях, най-много са тези от страни от Централна Азия, Русия и Турция.

Засега не е ясно, дали тежи жени и деца са разследвани за терористична дейност от ираските (кюрдските) власти. Следва да се има в предвид, че много жени са служили в шариятската полиция на ИД, а и много деца реално са се сражавали като редови бойци в редовете на формированията на джихадистите.

От друга страна, прави впечатление готовността на иракските /кюрдските власти тези жени и деца да бъдат репатрирани в страните, чиито граждани те са били преди да отпътуват за Ирак и Сирия и да станат граждани на т.нар. „Халифат“ на ИД. В същото време, иракските власти (поне засега) категорично отхвърлят възможността, мигрирали в Европа иракски граждани, на които им е било отказано убежище да бъдат депортирани обратно в Ирак.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас