НОВИНИ

Имамът и проповедник в джамията „Бен Наби“ в централната част на либийския Триполи е бил арестуван от т. нар. сили „Рада“ („разубеждаване/възпиране“) по подозрения във връзки с терористични групи.

Абдел-Раззак Машайреб е бил „прибран“ пред дома му в Мансоура в неделя-вечер, съобщава „ЛибияГералд“.

Според съобщенията, арестът е в следствие на разследване на “Рада“ относно дейности на Машайреб, вкл. предположения, че той е използвал джамията, за да подбужда към насилие срещу определяни от него като „еретици“ (вкл. сектанти), както и за вербувне/набиране на членове за „Ислямска Държава“ (ИД). Твърди се, че той е изпратил млади мъже да се бият за ИД в (либийските) Сирт и Бенгази.

Следователите вярват, че той е свързан с дейности на бомбаджията-самоубиец (от атаката в Манчестър) Салман Абеди и неговия брат Хашем, който беше арестуван от „Рада“ заедно с баща им Рамадан и чийто процес вероятно ще бъде през ноември.

Предполага се, също така, че Мушайреб е ангажиран („забъркан“) с Ислямисткото младежко движение „Куидуати“ – смята се, че Салман Абеди се е присъединил към него – което е обвинявано, че е „чадър“ (прикриваща организация), която осигурява ИД с „бойци“.

Съобщава се, също, че Мушайреб е близък с главния мюфтия Садек ал-Гариани и директора на „Вакуаф(а) на Триполи“ (религиозен фонд) Абдулбасет Гуайла. След атаката в Манчестър се предполагаше, че Гуайла има връзки с бащата на бомбаджията, въпреки че либийските власти на богословите (контролирани от Ал-Гариани) отрекоха това.

Син на Гуайла е бил убит миналата година в боеве в Бенгази с радикалните ислямисти „Бригада Омар Муктада“, съобщават още либийските медии. Смята се, че той също е бил свързан с „Куидуати“.

Докато, твърдите ислямисти са съюзници на салафисткото движение „Мадхани“, самото движение е „смъртен съперник/конкурент“ на ИД.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас