НОВИНИ

В качеството си на министър на вътрешните работи, сегашният премиер на Великобритания Тереза Мей е провела съкращения в силите за сигурност, които са оставили страната с недостатъчно способности да се справи с терористичните заплахи, заяви британският експерт по сигурността Ричард Бингли.

В интервю за „Westmonster“, Бингли (който е бил съветник по сигурността по време на олимпийските игри в Лондон и е написал няколко книги по тероризма, заявява, че „Статистически, сега има по-малко полицейски служители в Обединеното кралство, отколкото през 1985 г. Ние имахме (тогава) население някъде около 56 милиона и 118 000 полицейски служители. Сега ние имаме 66 милиона човека в страната, някои (дошли) от разрушени от война страни, но ние имаме по-малко полицейски служители, отколкото имахме тогава.“

По думите му, британците са „физически по-малко сигурни“, като броят на присъдите постановяващи затвор намалява непрекъснато, а много осъдени за насилствени престъпления са пускани много бързо от затвора. „При терористичните престъпления е същото – тях (терористите – бел.ред.) ги освобождават, след като са излежали половината от присъдите си. Когато комбинирате това с факта, че от 2010 г. ние сме загубили 35 000 човека от въоръжените сили (поради съкращения – бел.ред.), човек може да направи извода, че ако живеем под сериозна терористична заплаха, ние сме по-малко подсигурени, отколкото бяхме“, казва Бингли.

По думите му, Тереза Мей е била слаб министър на вътрешните работи. „Тя може да е най-дълго време министър на вътрешните работи, но тя беше и най-деструктивният (такъв министър)“, заявява той и допълва, че тя е обвинявала полицейските служители, че „вият като вълци“ пред терористичната заплаха, като от времето, когато тя е поела поста министър на вътрешните работи досега – поради оказвания от нея натиск – полицейските служители са намалели с 21 000, включително и много високопоставени офицери.

Бингли счита, че сега ситуацията дори се влошава, защото „в много сфери на престъпността, сега има буквално една култура да не се преследват“ престъпниците и „полицейските служители са се отказали да се опитват да си вършат работата, защото те са напълно пренебрегвани от централното правителство“…

Всичко това ни звучи „познато до болка“ и с пълна сила се отнася за силите за сигурност и въоръжените сили на България. А кой е бил министър – просто няма значение.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас