НОВИНИ

(Обновено...)

Десетки обекти в Москва и други големи руски градове са били евакуирани от неделя вечер, заради анонимни сигнали за бомби. Подаването на телефонните бомбени заплахи продължава и в момента. Тя е започнала непосредствено след края на първо учение на ЕС по кибервойна - EU CYBRID 2017.

Службите за сигурност на РФ са евакуирали от неделя (вечер) десетки сгради, вкл. училища, университети и МОЛ-ове в повече от 12 града. Причината за евакуацията са подадени анонимни сигнали за бомбени заплахи, а сред градовете, където е проведена евакуация са Омск, Перм, Челябинск и Владивосток.

Първите съобщения са били регистрирани на 10 септември в Омск като те са се отнасяли за редица сгради (вкл. сградата на кметството, училища и др.), но при последвалите (след евакуацията) проверки в тях не е намерено нищо.

През следващите дни, сигналите продължават, като само в Ставропол (на 11 септември) те са 42.

На 12 септември в Перм заради проверките за бомби са били отменени занятията във всички училища, като само от 7 училища са били евакуирани над 7 500 човека. По-късно са били прекратени занятията и е била извършена евакуация на Пермския държавен национален институт по културата и Пермския държавен национален изследователски университет. Евакуиран и проверени са били и административни сгради, автогарата и ЖП-гарата в града.

Също на 12 септември, в Красноярския край са били получени съобщения за поставени бомби на 25 различни места в три града – 15 – в Красноярск, 9 в Норилск и 1 в Зеленогорск. Обектите отново са били най-вече търговски центрове.

Днес в Москва бяха евакуирани над 20 000 човека, намирали се в над 30 обекта, за които са подадени заплахи за бомбени атаки – търговски центрове, гари, висши учебни заведения, хотели (вкл. хотел „Космос“). След евакуирането на обектите, те се проверяват от силите за сигурност, вкл. и с кучета. Засега няма открити взривни устройства.

Сигналите се подават практически едновременно, съобщава ТАСС позовавайки се на източник (служител) от службите за сигурност. „По всичко изглежда, че това не е нищо друго, а телефонен тероризъм, но все пак, такива съобщения трябва да бъдат проверявани“, е заявил той. По думите му, оперативните служби проверяват информацията за бомбена заплаха едновременно на Киевската, Казанската и Ленинградската гари, евакуират се търговските центрове „Метрополис“, „Афимол сити“, „Градът“, „Щелково“, „Фестиваль“, „Варшавский“, „Кожевники“, „Рио“, „Галерия“, ГУМ и др., а освен това и сгради на Московския медицински университет „Сечинов“.

Днес първите съобщения за масови анонимни обаждания са започнали в Далечния Изток. Били са евакуирани търговските центрове „Седанка – сити“ във Владивосток, „Сахалин“, „Орбита“, „Аист“, „Плаза“, „Славянский“ и „Сити мол“ в Ажно-Сахалинск. В Магаданска област са били получени заплахи за поставени бомби в развлекателен център, местен пазар и няколко училища.

След обяд, от вълната анонимни телефонни обаждания е била засегната европейската част на РФ – проверки се извършват в Архангелск, Петрозаводск и Калининград.

В Архангелск са били заплашени 6 обекта – търговските центрове „Бум“, „Мега“, „Титаник“, „Двинские зори“, автогарата и сградата на градския съвет.

В Петрозаводск са били евакуирани кметството, законодателното събрание на Карелия и местния търговски център „Тетрис“.
В Калининград са били получени сигнали за няколко обекта, сред които и северната ЖП-гара.

Според информации от руските служби за сигурност, съобщенията се получават основно чрез виртуален международен оператор, като използваната инфраструктура е извън територията на Русия. Използва се интернет-телефония, като съобщенията се предават от специален робот.

Очевидно, става въпрос за мащабна, планирана от дълго време операция, която по своя характер е просто част от водена информационна война. Независимо от това, кои са организаторите и изпълнителите, очевидната им цел е да предизвикат още по-голямо напрежение и изостряне на отношенията между Русия и Европа.

В тази връзка, многозначителен е и фактът, че началото на вълната от телефонни заплахи е непосредствено след проведеното през миналата седмица в Естония първо учение на ЕС по кибервойна - EU CYBRID 2017 (името представлява смес от кибервойна и техники от хибридната война като дезинформационни кампании)…

И както винаги в подобни случаи, трябва да се намери отговора на вечния въпрос: Кому е изгодно това?
По информации на руски медии и информационни агенции.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас