НОВИНИ

Белгийските власти са отказали на гражданка на Дания да влезе в страната (на летището в Брюксел), защото отказала да изпълни закона и да вдигне прикриващия лицето й никяб при граничния контрол. Станалото много прилича на умишлена провокация от нейна страна.

Жената е пътувала от Тунис за Копенхаген с прехвърляне в Брюксел на 13 септември (сряда). Така, летището на белгийската столица е станало първата точка на влизане на територията на Шенген, където тя е трябвало да бъде подложена на граничен контрол.

Била помолена от граничните власти да открие лицето си за да може да бъде идентифицирана. Тя е отказала да направи това, в следствие на което в петък е била върната в Тунис. Според Гай Тейскенс, говорител на полицията, забулените жени, които не желаят да бъдат подложени на контрол пред публика и от мъже, обикновено правят това в специална стая пред полицейски служители – жени. Но в този случай, пътничката не се е съгласила и с това.

Случаят бе коментиран и от белгийският държавен секретар по убежището и миграцията Тео Франкен. „Ние не можем да разрешим достъп до Шенген на хората, които отказват да се идентифицират“, писа той на страницата си във Фейсбук.

След като станало ясно, че граничният контрол няма да може да бъде извършен, белгийските имиграционни власти взели решение, жената да бъде върната там, откъдето е пристигнала – Тунис. Поради липса на полети, наложило й се да изчака в специално определено място за настаняване близо до летището. От правна гледна точка, това не представлява официално влизане в Белгия.

Случаят придоби особена гласност в медиите на следващия ден – в събота и незабавно предизвика много коментари.

Реално, твърде е възможно, станалото да е съзнателно търсена конфронтация – на практика – провокация. Причината а подобно съмнение е в … прекалената религиозност на самата пътничка. Тя е изпаднала в противоречие – от една страна, тя претендира за стриктно спазване на нормите на исляма, но от друга страна – според същите тези норми на исляма, тя няма никакво право да излиза от дома си непридружавана от роднина (мъж или поне от по-възрастна от нея друга жена), да не говорим да пътува сама от една държава в друга...

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас