НОВИНИ

В събота (16 септември) пред представителството на Европейската комисия във Варшава се проведе протестен митинг, организиран от профсъюза „Солидарност“ – срещу намесата на Комисията във вътрешните работи на Полша.

Според представители на профсъюза, протестът е бил срещу натиска оказван от Брюксел върху правителството на Беата Шидло за отмяна на приетите промени в законите в рамките на провежданата реформа в съдебната система.

По-конкретно, става въпрос за изказване на вицепрезидента на ЕК Франс Тимерманс, който в края на юли разкритикува реформата и постави под съмнение разликата в годините на пенсиониране на жените и мъжете, работещи в съдебната система (жените се пенсионират на 60 години, а мъжете – на 65 - бел.ред.). В последствие, в обмените писма между ЕК и „Солидарност“, Еврокомисията заяви, че всяка разлика - независимо в коя професия – се явява форма на дискриминация.

В тази връзка, Марек Левандовски, прес-секретар на „Солидарност“, заяви че позицията на ЕК е намеса във вътрешните работи на Полша, а разликата в пенсионната възраст, не само че не дискриминира жените, а реално е привилегия за тях. „ЕК поставя под въпрос разликата в пенсионната възраст. Ще напомня, че приетата в Полша пенсионна възраст за мъжете и жените е съгласно Конституцията и тълкуването на Върховния съд. Еврокомисията се готви да промени това. Ние искаме да напомним на Брюксел, че това е решение на полските граждани, прието по демократичен начин. ЕК няма абсолютно никакви законни основания да се намесва в тези въпроси“, каза Левандовски. Той допълни, че ако е необходимо, „Солидарност“ е готов да започне протести и в Брюксел.

Преди промените в законите, в Полша съществуваше закон, според който, пенсионната възраст трябваше постепенно да се увеличи до 67 години – и за жените, и за мъжете.

По информация на tysol.pl.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас