НОВИНИ

Докато иракските власти и връщащите се в жители в Мосул се опитват да нормализират живота в опустошения от джихадистите от „Ислямска Държава“ (ИД) иракски град, по-заможните жители и търговци се превръщат в обект на отвличания за откуп.

Иракските медии съобщават, че „отвличанията станаха ежедневен феномен“ като споменатите по-горе групи макар и не единствени са основен обект на престъпниците.

„Въоръжени групи отвлякоха сина ми преди четири месеца (след изгонването на ИД – бел. ред.) и поискаха 60 000 щатски долара за неговото освобождаване“, коментира Абу Абдел-Рахман, търговец от Мосул за базираният в Лондон „Авкудс Алараби“.

Лицето, което е занесло откупа за „детето“ (възрастта на сина му не е съобщена – бел. ред.) допълва, че сам той е бил отвлечен по-рано и освободен срещу 80 000 щатски долара.

Самият Абдел-Рахман коментира още, че може да се окаже „принуден“ да напусне Ирак – т.е. най-вероятно да дойде да „търси по-добър живот“ на гърба на някои европейски данъкоплатци – тъй като не изключва бъдещи отвличания на членове на семейството му.

Интересно, колко „средностатистически“ европейски семейства могат „да се бръкнат“ с по 60 хил.- 80 хил. долара, дори и за спасяването на много близък. „Преведено“ в родни левове това означава над 98 000 лв. до почти 131 000 лв. С други думи „високо рекордните депутатски заплати“ (както някои родни медии писаха) въпреки високите си нива са 38 520 (годишно) за покриване на явно стандартен откуп в „опустошения“ от насилието и джихадистите Ирак. Дори заплатата 10 015 на българския президент е десет пъти по-малка от откупа платен от обикновен търговец в Мосул.

Друг жител на Мосул, Мустафа пък коментира, че похитителите са били облечени с дрехи с военни отличителни знаци и са искали 30 000 долара и той е бил освободен няколко месеца след като сумата е била платена.

По думите му, някои от „отвлечените бяха екзекутирани след като семействата им казаха, че не могат да платят“.

Източник от полицията в Мосул, който е пожелал да остане анонимен е коментирал за вестника, че много от въоръжените групи и парамилитари формированията не получават заплатите си от иракското правителство и описани от него като „недисциплинирани елементи“ прибягват до отвличания и въоръжени грабежи.

„Много от тях бяха арестувани от полицията, но пуснати по-късно след намесата на влиятелни фигури“, коментира още той.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас