НОВИНИ

Ако бъде съдена в Германия наказанието е между 1 г. и 10 г.

Премиерът на Ирак, Хайдар ал-Абади заяви, че 16-годишната германка Линда Венцел – джихадистката булка по-позната в Близкия Изток като „Belle of Mosul“ (хубавицата от Мосул) – може да получи смъртна присъда, заради действията си в рамките на „Ислямска Държава“ (ИД).

Избягалата на 15 години от Германия Линда беше заловена от иракските правителствени сили при освобождаването на Мосул през юли от джихадистите и сега съдбата й е в ръцете на иракските правни съдии.

„Вие знаете, тинейджърите по силата на определени закони, те са отговорни за техните действия по-специално, ако извършат криминален акт, когато се равнява на убиването на невини хора“, коментира Ал-Абади в интервю за АП.

В Ирак започна съдебно преследване срещу млада немкиня, присъединила се към ИД

В момента, тя е в затвор в Багдад, където чака процес, който да реши дали да бъде съдена по обвинение, предвиждащо „смъртна присъда чрез обесване“.

Представител на иракското разузнаване пожелал анонимност, е коментирал за АП, че вероятно Линда е работела в „полицията“ на ИД. При официалните информации не се съобщава дали тя е била член на т. нар. „нравствена полиция“, изцяло „женските полицейски подразделения“ или „общата полиция“.

Според неофициални информации обаче, Линда е работела в т. нар. „шариатска полиция“ (женското подразделение), а по време на битката за Мосул е действала като „снайперист“ с „много добри постижения“.

По думите на самата германка, пътуването от родината до Ирак й е отнело около месец – първо е отишла в Турция, от където в Сирия и в последствие вече заедно със съпруга си джихадист са били преместени в Мосул. Съпругът й е убит скоро след пристигането в наричания от джихадистите „иракска столица на Халифата“ град Мосул.

Ако, „хубавицата от Мосул“ бъде съдена в Германия – където, разбира се няма смъртно наказание - тя може да получи между 1 г. и 10 г. затвор. Според изявление на германското МВнР от по-рано, външнополитическото ведомство работи по връщането на тинейджърката и три други германки, които са затворени в Ирак (към момента няма договор за екстрадиране между двете държави).

По думите на Ал-Абади, много от задържаните „други „джихадистки булки“ не са виновни в извършването на престъпления. Сред не иракчанките има граждани на Франция, Белгия, Русия, Сирия и Иран.

По думите му, иракското правителство е във връзка с правителствата на държавите, чиито гражданки са те, за да „намерят начин да им бъдат предадени“.

Ал-Абади съобщава още, че към момента са репатрирани по-малко от 100 човека и допълва, че не е “в наш интерес са държим семейства и деца в нашата страна, когато техните страни са подготвени да ги вземат“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас