НОВИНИ

Иракски депутат поиска задържаните семейства на джихадисти да бъдат използвани за намиране на изчезнаите язиди

Иракският депутат Виан Дахил (която е язидка) изрази своята изненада от отношението на иракското правителство към задържаните членове на семейства – жени и деца - на членове на „Ислямска Държава“ (ИД), докато все още много от отвелечените от джихадистите язиди са в неизвестност.

„Ние сме много изненадани да видим трансфера на семействата на чуждестраните терористи на ИД в лагер подготвен за тях близо до Мосул“ казва тя и допълва, че лагерът е с „много средства за развлечение и почивка, докато кръвта на мъчениците от различни сили за сигурност все още не е изсъхнала“.

Дахил допълва, че те „не са срещу осигуряването на условия да нормален живот за която и да е група, дори за семействата на най-лошата терористична организация като ИД“, но – „ние сме изненадани от тази загриженост за тези семейства вместо да се обърне внимание на хилядите иракчани от различни (етнически) компоненти в неизвестност, и в частност язидите“.

Управата на Тел Кеф не иска семействата на джихадистите в града си

Явно, и в Ирак „модната тенденция“ за много западни страни и политици – за "бежанците" или добро или нищо – набира сила, тъй като практически част от тези „членове на семейства“ може да са „съпричастни“ към действията на джихадистите, т.е. самите те да са терористи. Точният им брой е „меко казано противоречив“, но усреднено (на базата на официални изявления) те са поне около 1 000, т.е. време за разследване на съпричасността им – и респективно оневиняване – просто „технически“ няма.

Депутатът представител на язидите призовава иракското правителство да се възползва от тези джихадистки семейства, за да открие съдбата на около 3 000 отвлечени язиди, които са в ръцете на главорезите вече около 3 г.

„Ние също така, настояваме за стриктни и внимателни проверки на сигурността за възможността, отвлечени деца-язиди да са сред тези семейства на ИД“, допълва още тя.

Според съобщения в иракските медии преместените в база северно от Мосул са почти 1 300 – 500 жени и 800 деца – като за всички тях се твърди, че не са иракски граждани.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас