НОВИНИ

Президентът на Ливан, Мишел Аун призова ООН да съдейства за организиране на по-скорошното спешно завръщане на сирийските бежанци в родината.

В изявлението си пред Генералната Асамблея на ООН, Аун подчертава, че към момента вече 85% от територията на страната е под контрола на сирийските войски.

„Няма никакво съмнение в това, че сега е най-добре ООН да окаже помощ за завръщането в родината на сирийците вместо да продължават влачат жалко съществуване в бежанските лагери“, казва той и допълва, че „Някои призовават за доброволното връщане на бежанците, а ние призоваваме за тяхнотобезопасно връщане и правим разлика между двете концепции".

Той също така е съобщил, че броят на „преместилите се в Ливан сирийци“ заедно с намиращите се там палестинци вече „съставлява половината от населението на страната“. Според официални данни (регистрирани към ООН), в страната, чието население е едва 4 млн. има поне 500 000 палестинци и над 1 млн. сирийци (но се смята, че много изобщо не се регистрират към организацията).

Аун също така подчертава, че страната няма да позволи натурализирането на който и да е сирийски или палестински бежанец „без значение какво може да ни струва това“.

„Решението по този въпрос принадлежи само на нас и на никого другиго“, подчертава той.

„Твърдението, че те няма да са на сигурно, ако трябва да се върнат в страната си е едно неприемливо извинение … Ако сирийската държава извърши помирение (спогодба) с въоръжените групи с които се бие, няма ли да може да направи същото с бежанците, които са избягали от войната?“, допълва той.

„ООН по-добре да помогне на бежанците да се върнат у дома, вместо да им предлага да стоят в лагери, в който няма и най-малките неща необходими за приличен живот“

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас