НОВИНИ

Член на висшата сунитска институция Университетът "Ал Азхар", чийто ръководител консултира европейските лидери по въпросите на Исляма е отстранен, защото … е пял

Египетското министерство по религиозните въпроси е решило Шейх Ихаб ал-Янис да бъде арестуван, тъй като е изпял (в телевизионно предаване) “Lesa Faker“ (Помниш ли още?).

Ръководителят на департамента по религиозни въпроси на министерсството, Шейх Джабел Таяа е съобщил за медиите, че Шейх Ал-Янис е имам и проповедник в джамията „Али бин Аби Талиб“, както и че е подаден за разследване на МВР.

Песента, изпята от шейха е била в знак на почит към една от известните египетски певици - Ум Култум – тя е пяла облечена в униформата на „Ал-Азхар“.

Междувременно докато египетското МВР вместо да разследва издевателствата над коптите ще се занимава с „пеене“, самият университет „Ал-Азхар“ е осъдил действията на духовника като е подчертал, че той е позор за униформата на „Ал-Азхар“.

Подобна е и позицията на Обсерваторията на "Ал Азхар" (орган за "даване на отговор" на телогичните послания на терористите и екстремистите, която казва, че облеклото а „Ал-Азхар“ за хората и Ислямския свят се асоциира с униформите на религиозен учен, студент по религия и хора на фатвата (религиозен закон). И по тази причина, не трябва да бъде носено, когато се пее или се практикуват изкуства, дори те да са съдържателни и с високи цели.

Шейх Ясин, също така е станал обект на „вълна от обиди“ от потребители на социалните мрежи, къдено се е разгоряла ожесточена дискусия във връзка с пеенето му – като в частност на „атаки“ е била подложена страницата му във „Фейсбук“.

Ако някой чака съобщения за стъпки, предприети от социалната мрежа срещу „нарушителите“ – няма да ги дочака. Още по-малко ще дочака действия от страна на египетските власти. Всички са особено заети да търсят „ислямофоби“ и лица, „нарушаващи правата и доброто име на мигрантите“ -  далеч по-софистикейттед занимание от някакви конвенционални обиди и заплахи.

Мили евро-лидери, имате ли нужда от още някоя консултацийка от „Ал-Азхар“?!? Или направо да хвърляме „Мона Лиза“, партитурите на Бетховен и Моцарт и цигулките на Антонио Страдивари на кладите, че да не „обиждаме“ гостите на „Меркел & Co“?!

Колкото до „Сикстинската Капела“ може да ливнем няколко кофи с бяла боя и бързо да решим „проблема“?!

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас