НОВИНИ

„Централната фигура“ на „Ислямска Държава“ (ИД) в Германия, който беше арестуван миналия ноември, е изправен пред съда по обвинения в радикализиране на млади хора и управление на военизирана мрежа, свързана с нападателя извършил терористичната атака на Коледния базар в Берлин.

33-годишният иракчанин, Ахмад Абдулазиз Абдуллах А. – по-познат като Абу Уалла – заедно с други четирима обвиняеми са обвинени в подкрепа на ИД.

Според обвинението, петимата са създали „пан-регионална салафистко-джихадистка мрежа“, която е била ръководена от Абу Уалла като представител на ИД в Германия.

"Целта на мрежата беше да изпраща хора на ИД в Сирия и Ирак“ казват в обвинението прокурорите.

Екстремисткият поповедник – наричан още „проповедникът без лице“, тъй като е „скривал“ лицето си в пропагандните материали на ИД разпространявани в Интернет – беше арестуван през ноември 2016 г. заедно с други четирима по обвинения в установяване на мрежа за набиране на новобранци за ИД в Германия.

Присъствието на Абу Уалла в социалните медии е доста съществено, само страницата му във „Фейсбук“ (в даден момент) отбелязва 25 000 последователи (интересно какво ли е правила немската служба за наблюдение на речта на омразата в интернет, че не го е „видяла“?).

Уалла дълго време успява да избегне залавяне, въпреки че е свързван с някои от „най-видимите“ джихадистки атаки след като пристига в Германия през 2001 г.

След ареста му, федералният прокурор на Карлсрюе съобщи, че той също така е бил гост „лектор“ на много събития.

По информация от медиите, той е бил установил базата си в Хилдесхайм южно предградие на Хановер)  – град „познат“ като гнездо на ислямския радикализъм. Уалаа, който има две жени и седем деца е изнасял проповеди из цялата страна, в които е призовавал за джихад.

Абу Уалла е изнасял проповеди и в берлинската джамия, често посещавана от Анис Амри, който връхлетя върху хората с камион по време на Коледния базар миналия декември, убивайки 12 човека.

Четиримата съучастници на Уалаа – турчин, германец, германо-събрин и камерунец – са на възраст между 27 г. и 51 г. . Те са обвинени в индоктриниране на млади хора към джихадистката идеология.

Немските медии съобщават, че сред техните „ученици“ е поне един от тримата (тинейджъри), които миналата година използваха самоделна бомба срещу индийска сватба.

По-голяма част от обвинението е изградено на доказателства събрани от „таен информатор“, който е успял да се внедри в мрежата на джихадистите. Поява на процеса, който се гледа от съда в Целе, обаче не се очаква, тъй като Уалаа вече призова последователите си да убият къртицата.

По приблизителни оценки на германските сили са сигурност в страната има около 10 300 радикални ислямисти (през 2011 г. те са били едва 3 800) като около 700 от тях са смятани за опасни и способни да извършат атаки с насилие.

Процесът, който респективно привлича голям интерес ще се води при усилени мерки за сигурност и се очаква да продължи до първите месеци на 2018 г.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас