НОВИНИ

Французин, който е бил в списъка на лица – показали признаци за радикализиране - за наблюдение е приет в редовете на френската полиция.

Мъжът е вкаран в специалният списък още през 2012 г. и е познат като радикален ислямист, който френските разузнавателни служби (DGSI) са държали под наблюдение няколко години след като са били предупредени за поведението му.

Мъжът – чието име не е съобщено - не е знаел, че е наблюдаван и подал искане за встъпване във въоръжените сили, но то е било отхвърлено.

Въпреки това, опитът му да влезе в полицията е далеч по-успешен и той е приет като „Adjoint de Securité“ – позиция под квалифициран полицаейски офицер, която може да включва патрулиране по улиците и административни задължения (дейности).

Овластяването на потенциално опасния е станало въпреки, че DGSI са получили значителна разузнавателна информация за неговите навици и са изпратили детайли за него на вътрешното министерство, което ръководи полицията.

Той е държан под наблюдение в качеството си на „Adjoint de Securité“ и веднъж след като силите за сигурност са били сигурни, че той не е съпричастен към терористичени заговори, на него му е било позволено да продължи подготовката си и да стане напълно квалифициран офицер на 22 септември.

Новият закон за анти-тероризъм на Франция – който трябва да влезе във сила на 1 ноември – предвижда стриктни проверки на всеки който иска да влезе в полицията, митниците и силите за сигурност.

Междувременно може би не би било зле да разработят и ръководство – по-добре по-подробничко - на темата „спящи терористични клетки“.

По информация на „Локал“ и френския„RTL“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас