НОВИНИ

Унгария и Румъния няма да се примирят с новия закон „За образованието“, който дискриминира малцинствата … включително българското

Министърът на външните работи на Унгария, Петер Сиярто отново потвърди позицията, че Будапеща ще блокира каквито и да са изгодни за Киев инициативи в международните организации.

В ЕС, Унгария ще блокира и наложи вето на всяка стъпка, която може да доведе до последващо придвижване на Украйна в процеса на европейска интеграция в рамките на програмата „Източно партньорство“, коментира той (във вторник) във връзка с подписаният от президента Петро Порошенко закон „За образованието“.

„Унгария ще блокира каквито и да са инициативи, изгодни за Украйна в международните организации, особено в ЕС. Ние можем да гарантираме, че това ще удари по бъдещето на Украйна“, казва той.

В съседна Румъния, недоволството от закона, който ограничава изучаването на родния език от малцинствата също не е „отшумяло“.

Депутатът от „Народно Движение“ Константин Кодряну е поискал от властите в страната да оттеглят подкрепата си за евроатлантическата интеграция на Украйна след подписването на закона от Порошенко.

„Украйна не съблюдава фундаментални европейски ценности и се върна към поведение от съветската епоха“, цитира Mediafax думите на Кодряну.

Унгария, Румъния, Полша остро реагират на новия закон за образованието в Украйна. София мълчи.

На 25 септември, президентът на Украйна Петро Порошенко подписа спорният закон „За образованието“, който предвижда от 2018 г. класовете с преподаване на предмети на „езици на националните малцинства“ да останат само в основното училище, а в средното и висшето обучението да бъде само на украински.

Безпокойство във връзка със закона беше изразено също от Гърция, Молдавия, Полша и България, но към момента най-категоричната (и публична) позиция е на Унгария, въпреки че унгарското малцинство в Украйна съвсем не е най-голямото.

Реакцията на Букурещ и Будапеща е остра и (очевидно) справедлива. Интересното е, защо обаче мълчи по въпроса правителството на България, в което "са свили топло гнезденци" т.нар. "патриотични партии" НФСБ и Атака. 

Използвана е информация на ТАСС.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас