НОВИНИ

Полицията в Завентем (провинция Фламандски Барабант) е задържала гражданин на Испания по подозрения във вербовка в полза на „Ислямска Държава“ (ИД).

Това е станало по искане на испанската полиция и общоевропейска заповед за задържането му.

Задържаният е 26-годишен мароканец, който е обвинен в ръководенето на клетка за на ИД, искала да вербува нови членове за джихадистите.

По данни от испанската полиция, клетката е била създадена през 2014 г. През последните години испанските власти са арестували трима нейни членове. Четвърти (член на клетката) е бил задържан в Мароко. Сред задържаните е и брат на арестувания в Завентем.

Смята се, че заподозреният се е специализирал в изработката на пропагандни материали за ИД и в организирането на конспиративни срещи – в дома му и в кафенета.

Той е обвинен и в разпространяване на джихадистка пропаганда в социалните медии. Испанската полиция е съобщила, че той е разпространявал (в интернет) видео записи, показващи терористични атаки, екзекуции и други „безчинства“ на джихадистите. Смята се, че е поддържал контакт с джихадисти в Сирия и Ирак, до където два пъти е опитал да пътува. След като не е успял, той се е фокусирал върху определянето на цели за терористични атаки в Белгия.

По данни на испанското МВР от 2015 г. по подозрения във връзка с терористи в страната и зад граница са били арестувани почтит 250 човека.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас