НОВИНИ

Под благовидния предлог за предприемане на стъпки за „по-силна, по-ефективна и по-честна политика на ЕС“ по миграцията и предоставянето на убежище, чиновниците от ЕК продължават с натиска си за продължаване на миграционния наплив към Европа.

Европейската комисия (ЕК) представя серия от нови инициативи във връзка с миграционната политика на ЕС, които според бюркселските бюрократи са насочени към „по-силна, по-ефективна и по-честна политика на ЕС“ по мигграцията и предоставянето на убежище.

В тях са включени:

• Нова схема за разселване на най-малко 50 000 мигранти от страни извън ЕС

• Пилотни проекти, които с финансовата помощ и с координация от страна на ЕК ще осигурят „легална миграция“в ЕС

• Нови мерки за да се направи политиката ЕС по връщане (на мигранти) по-ефективна.

Освен това, ЕК призовава страните от ЕС спешно да осигурят напредък по реформирането на Общата европейска система за (даване на) убежище, а също така и да „положат по-нататъшни усилия за работа със страните на произход и на транзит на миграцията, в частност чрез предоставяне на допълнителни приноси (т.е. – пари – бел.ред.) на Тръстовия фонд на ЕС за Африка.

В съобщението на ЕК по темата са описани становищата, изразени от вицепрезидентите на ЕК Франс Тимерманс и Федерика Могерини, а също и това на еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос. Те отбелязват намаляването на прстигащите нелегални мигранти и необходимостта да се продължи „по-нататъшното консолидиране на нашия всеобхватен подход“, постигането на успехи в „по-добрата защита на мигрантите“, а също и „предлагането на легални авенюта“ за мигриране към Европа. Подчертано е също, че трябва спешно да се предприемат стъпки за постигането на „честна, силна и реалистична миграционна политика на ЕС“, чрез демонстриране на солидарност с най-засегнатите страни (Гърция и Италия) и постигане на компромиси по реформирането на Общата система на ЕС за предоставяне на убежище.

В тази връзка, ЕК очаква в страните от ЕС да бъдат „бързо“ разселени 37 000 мигранти по изтеклата на 26 септември квотна схема (до сега по нея са разселени около 29 000).

Сега ЕК предлага и нова схема за допълнително разселване на нови 50 000 мигранти в страните от ЕС. При това, тава въпрос не за вече пристигнали в Европа лица, а (очевидно) мигранти, които ще бъдат докарани „по егален път“ в ЕС от трети страни, защото така щяло да се осигури „алтернативи за тези, които рискуват техния живот в ръцете на криминални контрабандни мрежи“. „Новата схема ще бъде в действие до октомври 2019 г. и ще надргади сегашните успешни схеми за разселване, които след като са осигурили нови домове в ЕС на над 23 000 лица, сега са към края си“, допълват от ЕК. От съобщението й става ясно, че става въпрос за мигранти, които ще бъдат взети от Турция, Близкия Изток, като ще се наблегне и на такива от Северна Африка и Африканския рог – Либия, Египет, Нигер, Судан, Чад и Етиопия, като се подчертава, че ЕС ще окаже помощ на ООН в „установяването на извънреден евакуационен мханизъм от Либия“.
ЕК е заделила 500 млн евро „за подкрепа на усилията по разселване на страните членки“. (Това е една смешно малка сума, предвид огромните разходи на държавите по издръжката на мигрантите и „присъединяващите се към тях в последствие членове на техните семейства – бел.ред.)

Но и това не е всичко. „Днешните препоръки (на ЕК – бел.ред.) са последващи към заявките за разселване, започнали на 4 юли 2017 г., които досега са достижнали заявени 14 000 мигранти от 11 страни членки. Тя ще бъде мостова за периода докато не бъде приета предложената от ЕК през юли 2016 г. Постоянна рамка за разселване на ЕС“, се казва още в съобщението на ЕК.

На всичко отгоре, ЕК „насърчава страните членки“ на ЕС да прилажат „частни“ (т.е. – индивидуални – бел.лед.) допълниткелни схеми за разселване и предлага координирането на такива схеми да бъде координирано от Европейската служба по осигуряване на убежище.

Под благовидния предлог да „се превърнат нередовните (новият евфемизъм за нелегални – бел.ред.) потоци в основана на нуждите икономическа миграция към страните членове на ЕС“, ЕК предлага да коорнира и подкрепя финансово пилотни проекти за легална миграция с трети страни. Освен това се апелира към Европейския парламент и Европейския съвет бързо да приемат предложенията на ЕК за „ревизирана Синя карта на ЕС“ – за да бъдат привлечени квалифицирани работници, като страните от ЕС сами да получат необходимата им работна ръка – когато им е необходима.

По „ефективната политика на ЕС по връщането“ на мигранти, от ЕК съобщават, че около 36% от пристигналите през периода 2014 – 2015 г. мигранти (около 1.5 милиона човека) трябва да бъдат „върнати“, като това стане в доста непределеното „близко бъдеще“ (по досегашния опит – никога – бел.ред.).

Що се отнася до по-конкретните мерки, които ЕК предлага в тази насока, то те са преди всичко палиативни и на практика ще забавят, ако не и направо да предотвратят връщането на по-голямата част от нелегалните мигранти, дошли в Европа. Те включват: усилване на Отдела по връщанията на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (FRONTEX); предложение за създаване на „Наръчник по връщането“ (Return Handbook) с рекомендации към националните власти (за разработването и съгласуването на който вероятно ще е необходима поне една година - бел.ред.), предлага се на страните по външните граници на ЕС да прилагат създаването на „горещи точки“; настоява се страните членки да повишът сътрудничеството със страните на произход на мигрантите по реадмисията…

Естествено, в края на предложенията си, ЕК обръща и основно внимание на т.нар. „външно измерение“. Реално, става отново въпрос за предоставяне на пари от страните членки – както на Тръстовия фонд на ЕС за Африка, така и по собствени хеми – пак за страни от Африка и Азия.

Но, както се казва, „черешката на тортака“ е оставена за края на предложеният на ЕК. „ЕС и страните – членки са длъжни да работят заедно за да се постигне едно амбициозно Глобално споразумение на ООН за Сигурна, Системна и Редовна Миграция и за създаването на Глобално споразумение за Бежанците и за Работна Рамка за Всеобхватен Отговор на Бежанците“.

За да стане ясно, какво бъде отражението за България, бихме искали да напомним за:

Предложение на ООН до ЕС по миграцията превръща България в буфер за мигранти

Да чакаме ли докато в България стане като в Гърция за да се осъзнаем?

И едно горчиво напомняне: От 7 континента, Европа е по-голяма единствено от Австралия, а населението на страните от ЕС е над 11 пъти по-малко от това на Азия и Африка. Колко още „мигранти“ и „бежанци“ може да поеме ЕС, и икономиките на колко страни с голямо население и ресурси може да "подпомага"?!

Не е ли време, вместо неизбираните от хората чиновници в ЕК да се разпореждат със съдбините на Европа, нейните народи да бъдат попитани, дали искат да бъдат толкова „гостоприемни домакини“ на „сигурната, системна, редовна миграция“, която на практика ще доведе до унищожаването им?

Пълният текст на съобщението на ЕК и свързаните с него материали можете да прочетете ТУК.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас