НОВИНИ

Терористичната джихадистка групировка Ислямска държава (ИД) разпространи в интернет аудиозапис на реч на своя лидер Абу Бакр ал-Багдади.

За това съобщи организацията Site Intel, която се занимава с наблюдението на терористични ислямистки (джихадистки) страници и социални медии. Последната реч на Багдади беше разпространена през ноември 2016 г. От организацията допълват, че по първите им оценки, гласът на аудиозаписа е действително на Багдади.

Разпространената на 28 септември реч на лидерът на ИД е озаглавена „Достатъчен е твоят Аллах като водач и помощник“.

В нея се открояват няколко основни момента:

• Русия се е възползвала от слабостта на Америка за да я „смени… като поема контрола“ на конфликта в Сирия.

• САЩ са „унищожена“ държава заради пропадналата им близкоизточна политика, „затънала в огромен дълг“, която е политически и военно неефективна на международната сцена. Пак по отношение на САЩ той отбелязва, че „Северна Корея сега заплашва Америка и Япония с ядрена сила“.

• Америка, Европа и Русия живеят в състояние на ужас, „опасявайки се от ударите на муджахидините“.

• Багдади отправя призив към поддръжниците на ИД „вътре и извън“ контролираните от ИД територии да „унищожават всеки тиранин“, като им обещава победа. При това, той настоява, дадените от ИД жертви в Мосул (но в речта той не споменава, че градът е бил загубен от ИД – бел.ред.), Сирт, Ракка, Рамади и Хама да не бъдат „напразни“.

• Лидерът на ИД също така призовава муджахидините на ИД да атакват „медийните центрове на неверниците, щабовете на тяхната идеологическа война и учените на греха“.

От Site Intel заявяват, че по споменатите от Багдади събития и места, не би могло да се направи обоснован извод къде и най-вече - кога (което е важно предвид информациите, че е бил убит) е направен записът.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас