НОВИНИ

Според официалните данни, броят на мигрантите, които са получили отказ на исканията им за получаване на убежище и след това са преминали в нелегалност е достигнал 17 000.

Броят на укриващите се от шведските имиграционни власти и полицията мигранти, след като е им е било отказано предоставянето на убежище е достигнал 17 000, пише шведският „Fria Tider“.

Според по-раншни съобщения на шведската гранична полиция поне 12 000 са се укрили, за да не бъдат експулсирани от Швеция. Това означава, че с всяка година, те стават повече с поне по няколко хиляди човека.

От друга страна, броят на мигрантите, които трябва да бъдат експулсирани от Швеция е реално по-голям от 17 000. „Ние имаме около 20 000 случая, от които 17 000 са хората, които ние издирваме. Това е голям проблем, а (също) е и проблем на ресурси“, заявява Патрик Енгстрьом от шведската гранична полиция.

Ситуацията се изостря още повече – поради недостатъчните възможности на Борда (комисията) по миграция да поеме всички лица, за които има издадени решения за експулсиране и по този начин да предотврати опитите им да избегнат изпълнението на тези решения. Освен това, голяма част (почти 80%) от мигрантите с откази вече са успели да минат в нелегалност докато в полицията получат делата им от Борда по миграцията, което означава, че залавянето и експулсирането им става още по-трудно. В полицията считат, че въпреки че има вероятност някои от тези лица да са се върнали в страните си на произход, реално огромната част са останали в страната и създават (по думите на Енгстрьом) т.нар. „сенчесто общество“. „Голяма част (от тях) вероятно е останала в Швеция. Ние забелязваме това при нашата външна дейност, където ние се сблъскваме с все повече и повече хора, живеещи в т.нар. „сенчесто общество“, казва той.

За „капак на всичко“, полицаите се сблъскват и с още един – много голям – проблем. За да може едно лице да бъде експулсирано от страната, те трябва да могат точно да установят неговата самоличност. Доколкото огромната част от мигрантите са без документи за самоличност и често лъжат за това, кои са те и от къде са, това в редица случаи е изключително трудно, а често и невъзможно.

Шведските власти (умишлено или не) не са отбелязали още една възможност, от която мигрантите с отказ за предоставяне на убежище често се възползват. След като разберат, че няма да получат статут, те просто пресичат границата и отиват в друга европейска страна, където под нова измислена самоличност отново искат убежище. Така, мнозина от миналите в нелегалност мигранти с години кръстосват Европа – естествено, живеейки на гърба на европейските граждани, а често и извършвайки криминални престъпления. А за опасността от терористични атаки просто не си струва и да се дискутира…

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас