НОВИНИ

В неделя (1 октомври), по традиция мюсюлманите – шиити честват един от своите най-големи религиозни празници – Ашура.

На този ден, те ознаменивят смъртта на Ал Хюсейн ибн Али ибн Аби Талиб (на внук на пророка Мохамед и син на неговия братовчед Али ибн Аби Талиб – първият имам на шиитите), който е бил убит по време на битката при Кербала (Ирак) през 680 г. В последствие е обявен за „мъченик“.

В тази връзка, шиитите по целия свят честват мъченичеството на Хюсеюйн и неговата смърт – плачат, самонараняват като се бичуват със специални ножове, вързани на вериги…

Ако някой се пита, какво общо има това с Европа – да види следващите видеозаписи те са от Пирея и от Кьолн. Подбрани са специално от тези градове, защото Пирея е на 500 км от София, а Кьолн е един от големите градове на считаната за „водеща“ (или господстваща?) страна в ЕС – Германия.

Дано сте се почувствали „културно обогатени“.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас