НОВИНИ

Въпреки масовите насилия от страна на испанската полиция, въпреки блокирането на избирателнит пунктове, въпреки конфискуваните урни и бюлетини, референдумът за независимост на Каталуния се състоя.

Ето разпространените резултати от референдума:

• Избирателна активност – 56.76% (3 032 424 гласували)

• Гласували с „ДА“ – 2 020 144

• Гласували с „НЕ“ – 176 586

• Празни бюлетини – 45 586

• Невалидни бюлетини – 20 129

• Конфискувани бюлетини – около 770 000

Разбира се, вече започнаха и официалните коментари за станалото. Повечето от европейските политици подчертават „незаконността“ на референдума, а някои го определят дори и като провокация. С това те само задълбочават пропастта, която ги отделя от хората в Европа и тя става все по-трудно преодолима.

Референдумът в Каталуния – по европейски, с демократични гумени куршуми и бой

Така или иначе, реакцията на хората е по-важна от тази на политиците. Каталунците казаха своята дума – въпреки репресиите.

Ако тя не бъде чута (независимо от това, дали ни харесва или не), последствията могат да бъдат само негативни – за Испания, за Каталуния, а също и за Европа. А за „демокрацията“ в ЕС можем изобщо да забравим.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас