НОВИНИ

Броят на загиналите от стрелбата в Лас Вегас на 1 октомври достигна 59, ранените са 527.

За това официално съобщиха властите на щата Невада.

Междувременно станаха известни още факти за стрелеца – Стивън Паддок, който вечерта на 1 октомври стреля по около 30 000 човека, събрали се на уличен музикален фестивал, където в този момент е имало концерт на кънтри-музика.

Стивън Падок е 64 годишен, живеел е в Мескито, Мексико с година по-младата от него Мари Луи Денли.

Според брат му (Ерик Паддок, който живее в Орландо), той е мултимилионер, натрупал богатството си от сделки с недвижими имоти. Известно време е работил и като счетоводител. Пенсионер. Ерик заявява, че никога не е забелязвал, брат му да е проявявал някакви политически или религиозни пристрастия.

По всичко личи, че Стив Паддок е бил страстен комарджия и постоянно е посещавал казината в Лас Вегас. Като техен постоянен клиент е получавал безплатни стаи в хотел, а също и яденета в ресторанти. През последните няколко седмици е правел залози от по 30 000 долара. Не е известно, дали и колко е спечелил/загубил.

Бащата на убиеца – Бенджамин Хоскинс Паддок е имал дълъг криминален „опит“. „Специализирал“ се е в ограбването на банки, бягал е от затвор, а през периода 1967 – 1977 г. е бил в списъка на ФБР с най-издирваните лица. След като си е излежал присъдите, се е опитал да води нормален живот.

В медиите широко се разпространяват информации, че терористичната джихадистка групировка Ислямска държава (ИД)3е поела отговорност за стрелбата. Това е станало с няколко съобщения на „информационната агенция“ на ИД – „Амак“. ИД заявява, че от преди няколко месеца, Стив Паддок е приел исляма и е бил известен под името Абу Абд ал-Барр ал-Амрики.

Тези твърдения не са потвърдени от американските служби за сигурност и полицията. Реално, профилът на Паддок не се „вписва“ в стандартния за джихадистите. Основно поради два факта:

• Той се е самоубил без да влезе в бой с полицията, която е щурмувала хотелската му стая, с което според нормите на исляма, не може да си осигури „място в рая“.

• Паддок е бил пристрастен комарджия – нещо, което също е забранено на „муджахидините“.

Очевидно, извършилият най-масовия публичен разстрел в новата история на САЩ убиец освен към комара, е бил пристрастен и към оръжията. Според данни на полицията и на оръжейни търговци, той е имал всички документи, необходими за закупуването на оръжие и боеприпаси.

В стаята му в хотела, от където е водел стрелбата (за да влязат, на полицаите им се е наложило да взривят вратата) са били открити 23 единици оръжие, а в дома му в Мескито – още 19.

Това количество оръжие донякъде обяснява, как за относително малко време Стив Паддок е успял да произведе толкова много изстрели по събралата се на концерта тълпа.

Стрелбата е била водена от стая на 32 етаж на хотел „Mandalay Bay“. Според полицията, Паддок е използвал някакъв инструмент (напр. чук) за да разбие стъклата на прозореца. Засега не е съобщено, колко изстрела е направил, и колко от намиращите се в стаята оръжия е използвал. Според диаграмите, разстоянието от мястото на стрелбата до тълпата зрители на концерта е около 400 м. С автомат М-16 или неговия граждански еквивалент – АR-15 на такова разстояние може да бъде водена прицелна стрелба.

03 10 2017 Las Vegas2

Големият брой жертви от стрелбата може да бъде обяснен и от шума по време на концерта – в продължение на няколко минути много от хората не са разбрали, какво всъщност се случва. После е настъпила паника.

Властите не са разпространили информация, относно това, колко от жертвите са пострадали от изстрелите на Паддок и колко от падания и стъпкване по време на бягството на изпадналите в паника хора.

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас