НОВИНИ

Немските власти все по-често залавят нелегални мигранти, които са проникнали в страната по нов миграционен маршрут – Турция – Черно море (или по суша през България) – Румъния – Унгария – Словакия и Чехия (или през Полша) – Германия.

Доколкото досега времето беше благоприятно, основната част от мигрантите достигат до Румъния през Черно море. Само през август и септември, румънските власти са заловили 249 нелегални мигранти, преминали от Турция през Черно море. Но с настъпването на есента и през зимата, много по-вероятно е, по-голямата част от нелегалните мигранти да се пренасочат през България, каквито индикации вече има.

В събота (30 септември) в Мюлрозе, в района Оедр – Шпрее в Бранденбург (източно от Берлин), при пътен ицидент на магистрала А12, в който е бил замесен камионът на снимката, немските полицаи са установили, че в него са били укрити 51 нелегални мигранти, съобщава в. „Berliner Zeitung“.

Случаят е помогнал да бъде потвърдено и наличието на споменатия вече маршрут, който вече е получил и наименование – „Източен маршрут“. Само за няколко дни през миналата седмица полицията в Бранденбург и Сксония са заловили няколко големи групи мигранти от страни от Близкия Изток, които са преминали по него, съобщава вестникът. Напр. - в сряда (27 септември) в Бад Мускау, Саксония са били заловени 40 мигранти, прекарани с камион от Турция през Полша.

Камионът в Мюлрозе официално е бил натоварен с хартия, метални листове и килими. В специално отделение са били укрити 51-те мигранти (20 мъже, 14 жени, 17 деца). Всички те незабавно са поискали убежище в Германия. И - разбира се – всички те с едно изключение не са имали документи.

След проверката обаче се оказало, че повечето вече са били регистрирани като бежанци в Румъния и България. Това било доказано от пръстовите им отпечатъци, които са били регистирарни в европейската дактилоскопична мрежа „Eurodac“. Както обикновено се случва – самите мигранти са унищожили съответните документи. Някои от тях са го направили по време на пътуването – в камиона били открити фрагменти от такива документи, издадени в Румъния. Сега се очаква, в съответствие с Дъблинските споразумения, нелегалните мигранти да бъдат върнати съответно в Румъния и България.

За трафик на мигрантите се разследват двама човека – 46-годишният шофьор на камиона (турски гражданин) и 26 годишен сириец – единственият, който е имал в себе си румънски регистрационни документи. По време на разпитите, сириецът е дал противоречиви показания.

Според немската полиция, особено място в трафика на нелегални мигранти по Източния маршрут имат турски транспортни фирми. Броят на превозваните от техни камиони мегранти непрекъснато се увеличава.

03 10 2017 Migrants Route

Що се отнася до България, поне досега няма официално съобщена от българските власти информация за засилване на трефика през наша територия. Очевидно обаче, нещата съвсем не са толкова „розови“. Независимо от това, колко такива мигранти са преминали през границата с Турция укрити в турски камиони, фактът че част от заловените в Германия са били регистрирани у нас и в Румъния показва, че става въпрос за вече добре изградена и финкционираща система (мрежи), която обхваща Турция, България и Румъния. Много е вероятно, турските камиони да влизат без мигранти на територията на нашата страна и северната ни съседка и вече тук, на тях да бъдат качвани заплатилите за „превоза“ мигранти – защото (очевидно) контролът по вътрешните граници на ЕС е по-малък и проникването в Германия е по-лесно.

Сега остава да видим, колко точно мигранти ще ни бъдат „върнати“ от Германия и други страни от Западна Европа…

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас