НОВИНИ

Белгийските власти са предприели стъпки за изгонването на египетски имам, който проповядва в най-голямата джамия в страната, тъй като представлява „заплаха за националната сигурност“.

Министърът на имиграцията Тео Франкен е анулирал разрешителното за пребиваване в Белгия на имама, чието име официално не е съобщено, но по информация на АФП това е Абделхади Сеуиф, който е в европейската страна от 13 г. Информацията за името на А. Хади С. е съобщена и в близкоизточни медии, които допълват, че той ръководи джамията повече от 10 г. (Интересен факт е, че в различни информационни източници – напр. Уикипедия – Сеуиф е отбелязан като старши имам от 2015 г., което е доста по-малко от 10 г.)

„Всеки знае, че има проблем с Голямата джамия в Брюксел“, коментира Франкен за “Bel-RTL“ и допълва властите имат „много ясни сигнали, че той е много радикализиран, салафист, много консервативен и опасен за нашето общество и национална сигурност“.

Джамията, която е разположена близо до централата на ЕС в Брюксел е финансирана от Саудитска Арабия.

През март миналата година белгийските власти решиха да не подновяват разрешителното за престой на имама, но той обжалва решението и съда ще разгледа неговия случай на 24 октомври, съобщава официален източник за АФП.

Белгия беше засегната от няколко терористични атаки на ислямисти от 2016 г. насам, вкл. самоубийствени бомбени атаки на „Ислямска Държава“ (ИД).

Не пропускайте и други интересни истории, присъединете се към нас във Facebook и Twitter!

Web Hosting
Споделете важното за вас - напишете вашите новини! ИСКАМ

FREE-BG.NET

Free-bg.net е иновативен проект, стартирал като социално-информационна мрежа, но с течение на времето акцентът пада все повече върху информацията. Материалите излизат извън рамката на новините на „традиционните медии“. За да не искате да пропуснете най-интересните неща - ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ!

Likes от Вас - Новините от нас